Mérnökgeodéziai feladatok

A mérnökgeodézia fogalomkörébe a tervezett létesítmények tervezésével, kivitelezésével és a későbbiekben üzemeltetésükkel kapcsolatos geodéziai munkák tartoznak. Számíthat Ránk ha tervezési térképre, szerkezetek, műtárgyak kitűzésére, térfogatszámításra, esetleg építmények mozgásvizsgálatára van szüksége illetve bármilyen ezzel kapcsolatos geodéziai probléma megoldásában.

Szakági tervezési alaptérkép készítése

Víz-, Út-, Építész szakágak

Egy beruházás tervezési szakaszában különösen fontos a precíz felmérés és az ezekből készített tervezési alaptérképek elkészítése.

A tervezőnek több fontos szabványt kell betartania a tervezési folyamat során legyen akár építész-, közmű-, út tervezési feladat. Ennek eredményeként a tervező részére egy digitális, 3 dimenziós geodéziai tervet adunk, amit a saját számítógépes szoftverében tud használni a tervezési folyamatban. A tervezési alaptérkép birtokában a tervező sokkal könnyebben és pontosabban tudja elvégezni ezeknek a szabványoknak a betartását és költséghatékony tervezését.

Szolgáltatási palettánkba beletartozik a felmérésekből készített különböző hossz- és kereszt szelvények készítése és földtömeg számítások elvégzése is.
Miért előnyös ez?

Mert a tervező így sokkal könnyebben meg tudja határozni a beruházás pontos mértékét:

 

  1. Jobban ki tudja használni a költségkeret méretét és adottságait, mert nyugodtabban és bátrabban tervezhet, illetve
  2. Garantáltan az előírásoknak megfelelő lesz a kiviteli terv (elfelejtve a pontatlan alapfelmérésből eredő későbbi problémákat).

Építési geodéziai művezetés

A sikeres kivitelezés egyik kulcsa a kivitelezési fázisonkénti pontos, precíz mérés és kitűzés!

Nagyobb projektek során különböző alvállalkozó cégek váltják egymást. A munkájuk precíz végrehajtásához kitűzzük , hogy pontosan mit és hova kell megépíteniük. Az építés alatt is folyamatos mérési kontroll van az építés ellenőrzésére.

Az elkészült építményekről megvalósulási dokumentációt készítünk.

Az építési geodéziai művezetés során minden munkafolyamat előtt megadjuk, kitűzzük a következő munkafolyamat kivitelezési helyeit. Mivel minden esetben ugyanazon viszonyítási pontokhoz, ugyanazzal a módszerrel, digitális tervekből és profi műszerekkel mérünk, így a tévedés lehetőségét kiküszöböljük.

Állandó jelenlétet biztosítunk a beruházás/kivitelezés ideje alatt.

Homlokzati felületszkennelés és -kiértékelés

Bonyolult vagy éppen nagy homlokzatok esetében nehéz a felület nagyságát kiszámítani. Egy felújítási munkálat során azonban az akár pár százalékos tévedés is sokba kerülhet, hiszen túl sok alapanyagot rendel a kivitelező! Mindez azonban megelőzhető.

Műszereink segítségével „beszkenneljük” a homlokzati felületet, és milliméterre pontosan megrajzoljuk, hogy az mekkora. Így a kivitelező pontos adatok alapján tud kalkulálni, anyagot rendelni. Nincs tévedés, idegeskedés és túlrendelés.Az építész tervező pedig aktuális és precízen meghatározott méretekkel, rajzzal tudja folytatni a tervezési folyamatot.

Egy homlokzat kivitelezésnél Könnyedén és pontosan kiszámíthatja mennyi anyagra van szüksége, még a legbonyolultabb homlokzatok, felületek esetén is. Árajánlatát ez alapján biztonsággal tudja meghatározni.

 

  1. Időt takarítunk meg Önnek.
  2. Levesszük a terhet a válláról.
  3. Pénzt spórolunk a tervezőknek és kivitelezőknek.

Domborzat felmérés

A tervezési/fejlesztési területet GPS és földi eljárással a domborzat jellemző pontjaival felmérjük és CAD rendszerben ábrázoljuk. A felmért pontokból Digitális Domborzatmodellt készítünk. A domborzatot szintvonalakkal és különböző színekkel modellezünk. Így egyszerűen generálhatóak hossz – és keresztszelvények, vízlefolyási vonalak. Ezzel kapcsolatosan speciális megrendelői igényeket ás ábrázolási megjelenéseket is ki tudunk elégíteni.

Bányamérési feladatok

Külszíni  szén-, agyag-, sóder-, homok bányák stb. felmérése. Bányaművelési térképek elkészítése, térfogat számítás. Kitermelt anyagok mennyiségének dokumentálása. Valamint ezzel kapcsolatos hites bányamérői feladatok ellátása.