5 eset, amikor a 3D pontfelhő segíthet otthonod tervezésében és felújításában

2023. 08. 24.

Amikor otthont tervezünk, átalakítunk gyakran csak a jelenlegi igényekre fókuszálunk. Ha a későbbiekben bármit változtatni szeretnénk, vagy felújításra, esetleg karbantartásra van szükség, sokszor tanácstalanul állunk: hova fúrhatom ezt a polcot, hogy ne érjen vezetéket? Mennyi csempe kell a fürdőszobám felújításához pontosan? Vezetékcserére, új vezeték behúzására van szükség, de egyáltalán milyen hosszúak a vezetékek a falban? Hány négyzetméterre elegendő festéket vásároljak? Mennyi szigetelőanyagot vegyek az épület külső szigeteléséhez?

Szerencsére a modern technológiák ebben az esetben is a rendelkezésünkre állnak. El tudtad volna képzelni, hogy egy egyszerű 3D pontfelhő segíthet bútoraink elhelyezésében, a közművezetékek feltárásában, felújításában vagy akár tetőfelületek méretezésében is? Következőkben felfedezzük, hogy milyen módon válhat az otthonfejlesztés és -tervezés kifinomultabbá és hatékonyabbá a 3D pontfelhő segítségével.

Mi is az a 3D pontfelhő? 

A 3D pontfelhő egy speciális térbeli adatfajta, amely a valós világból származó tárgyak és környezet háromdimenziós (3D) koordinátáit tartalmazza. Ez a térbeli adatgyűjtemény több tíz-, százmillió vagy akár milliárd pontból áll, amelyeket lézerszkennerrel vagy más térbeli érzékelőkkel gyűjtenek össze. Minden egyes pont a valós világban lévő valamilyen objektum vagy felület egy pontját reprezentálja.

Egyszerűsítve egy olyan -sok millió színes pontból álló- térbeli fénykép amelybe “belemehetünk” és abból pontos méreteket , formákat nyerhetünk ki.

A 3D pontfelhő számos területen alkalmazható, például az építészetben, ipari tervezésben, műemlékvédelemben vagy akár geológiai kutatásokban is. Ezek az adatok lehetővé teszik a valósághű térképek, modellek és vizualizációk létrehozását, ami a tervezési és fejlesztési folyamatokat további dimenzióval gazdagítja. Tekintsük át, milyen esetekben hasznosítható otthonunk tervezésében az építkezés folyamán!

Mire használható a pontfelhő?

 

1. Belsőépítészeti tervezés, látványtervek készítéséhez: A pontfelhő alapján pontosan megtervezhetjük bútoraink, konyhánk, polcaink és dekorációink elhelyezését, garantálva az otthon harmóniáját. Pontos alapot nyújt a helyiségek burkolásához szükséges alapterületek pontos meghatározásában. Az elkészült 3D ponttérkép segítségével könnyebben átláthatjuk, hogy mely bútorok és elemek passzolnak a legjobban a rendelkezésre álló területre. Ez nemcsak esztétikai, hanem praktikus szempontból is létfontosságú. A pontosan felmért terület segítségével elkerülhetjük a pontatlanságból induló tervezési hibákat, amelyek gyakran csak a későbbi megvalósítás során derülnének ki. Emellett a fal és egyéb felületek négyzetméter kiszámításában is segít, így pontosan tisztában lehetünk vele, hogy mennyi csempére vagy festékre van szükségünk a munkálatok során, ezzel spórolva az anyagköltségeken és az építési hulladék mennyiségén. Azonban a 3D pontfelhő és kiegészítő geodéziai felmérési eszközök segítségével ennél is messzebbre mehetünk. A felmérés során pontosan láthatjuk, hogy hol futnak a falakban, padlóburkolatban vagy a mennyezetben a vezetékek és csövek. Ezáltal garantáltan elkerülhetjük azt a kellemetlen helyzetet, hogy véletlenül olyan helyre fúrunk, ahol éppen vezeték fut, vagy a padlófűtés csövei találhatóak, netán a bejövő internet kábel vágjuk el. Ez nem csak anyagi megtakarítást jelent, hanem biztonságot is.

 

2. Közművezetékek térképezése későbbi felújításhoz és karbantartáshoz: Láthatjuk, hogy vezetékek helyének pontos ismerete segít elkerülni a károkat, emellett hatékonyabban végezhető a felújítás is. Egyrészt a pontos helyismeret által kisebb bontással és olcsóbb helyreállítással jár az esetleges vezetékcsere. Másrészt, ha a házunkon még az építkezés során elvégeztetjük a 3D épületfelmérést, azt is megtudhatjuk, hogy a későbbiekben pontosan mennyi vezetékre, csőre van szükségünk, így szintén anyagot (és nem mellesleg egy csomó fejtörést) spórolhatunk.

 

3. Tetőfelület méretezése: Ha tetőfelújítást vagy energiaoptimalizálást tervezünk, a tető méreteinek pontos ismerete elengedhetetlen. A 3D pontfelhő segítségével pontosan rögzíthetjük a tetőfelület geometriáját és méreteit. Ezáltal precízen tervezhetjük meg a szükséges anyagmennyiséget, legyen szó tetőcseréről vagy akár napelemek telepítéséről. Ezzel megspórolhatjuk az esetleges anyagpazarlást és a tervezési hibákat, továbbá hatékonyan előkészíthetjük a munkálatokat a tervezett felújítás során, minimalizálva a későbbi korrekciók és költségek lehetőségét.

 

4. Külső falfelületek szigetelése. A 3D pontfelhő pontos alapot nyújt ahhoz is, hogy meghatározzuk, hány négyzetméternyi külső szigetelésre van szükségünk. Ez messze túlmutat a becslésen alapuló építőanyag beszerzésen.

 

5. Az épület építészeti-gépészeti bővítése és fejlesztése.

Az évekkel később jelentkező bővítési és fejlesztési szándék kihagyhatatlan műszaki alapja a 3D épületfelmérés, hiszen az épület összes műszaki paraméterét tartalmazza. Nem kell többé költséges felmérési rajzokat készíteni, és megspórolhatja az ezzel járó későbbi díjakat.

Úgy gondoljuk, hogy ezen előnyök és felhasználási módok együttesen teszik a 3D pontfelhőt az otthontervezés egyik legértékesebb eszközévé. Az életterünk kialakítása során pontosan láthatjuk, hogyan illeszkednek össze a részletek, elkerülhetjük a tervezési hibákat és biztosíthatjuk az otthonunk kényelmét és biztonságát. Te is szeretnéd, hogy otthonod tervezése, karbantartása és felújítása gördülékenyen és pontosan menjen végbe?

Az Épület „Őssejt” Levétel elnevezésű 3D szkenneres épületfelmérés szolgáltatásunkkal pontos adatokhoz juthatsz még az építkezés folyamán, a beköltözés előtt. Ezzel kiváló alapot teremthetsz a belsőépítészeti tervezéshez, bútorok elhelyezéséhez, vezetékcsere vagy karbantartás optimalizálásához, valamint akár a tetővel kapcsolatos munkálatokhoz. Megkerülhetetlen alapot biztosít az évekkel későbbi felújításokhoz és épület bővítéshez. Az alaprajzok és vezetékek “térképezése” a pontfelhővel kiegészítve évekkel később sem “romlik meg”. Korlátlan számú felhasználást biztosít bármely tervezési és felújítási feladathoz. Jelentős értéknövelést jelent az ingatlan adásvétele során.

És ami még izgalmasabb: most pályázatot hirdetünk, amely során 2 szerencsés jelentkezőt kisorsolunk, akik DÍJMENTESEN megkaphatják ezt a szolgáltatást. Ha te is szeretnél részt venni a pályázaton, kattints IDE a részletekért! Ne hagyd ki ezt az egyedi lehetőséget, garantáld otthonod harmóniáját és hatékony tervezését, fejlesztését!

Díjmentes 3D lézeres épületfelmérés
Ne hagyd ki!
Érdekel
Díjmentes 3D lézeres épületfelmérés
Ne hagyd ki!