Társasházi alaprajz készítése és módosítása: Fontos tudnivalók és a folyamat lépésről lépésre

A társasházi alapító okirat módosításához szükséges földhivatali átvezetés egyik kiemelten fontos eleme a helyszíni alaprajz és az abból szerkesztett vázrajz elkészítése. Ez a digitális alaprajz a társasházi alapító okirat földhivatali műszaki melléklete, és elengedhetetlen az ingatlan-nyilvántartási átvezetés sikeres lebonyolításához. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy miért fontos a társasházi alaprajz, hogyan készítik el, és mik a folyamat lépései.

Miért fontos a társasházi alaprajz? 

A társasházi alaprajz az ingatlan méreteinek és tulajdoni különvagyonának meghatározásában játszik alapvető szerepet. A földhivatal csak olyan alaprajzot fogad el, amely megfelel a 8/2018 AM rendelet előírásainak és pontosan tükrözi az épület valós méreteit és struktúráját. Ennek alapján kerül rögzítésre az ingatlan a nyilvántartásban, és ez határozza meg a tulajdoni lap erre vonatkozó tartalmát.

Hogyan készül el a társasházi alaprajz?

A társasházi alaprajz elkészítése összetett folyamat, amely szoros együttműködést igényel a földmérő, az épület tulajdonosai és a jogi szakember között. A vázrajz elkészítésének folyamata a következő lépésekből áll:

 1. Földhivatali adatszolgáltatás megrendelése: Első lépésként a szükséges földhivatali adatokat kell beszerezni, amelyek alapján a társasházi alaprajz készülhet.
 2. Egyeztetés a földmérővel: Ezután történik a földmérővel történő egyeztetés, ahol felmérik a rendelkezésre álló adatokat. Attól függően, hogy milyen adatok állnak rendelkezésre, három eset fordulhat elő:
  1. Ha a tervrajzok digitális, vektoros formátumban állnak rendelkezésre, akkor átalakítják őket a földhivatal követelményei szerint.
  2. Ha csak papír alapon szkennelt tervrajzok állnak rendelkezésre, akkor újra megszerkesztik és elkészítik a digitális alaprajzot az adatokból.
  3. Ha egyáltalán nincs rendelkezésre alaprajz, akkor felmérik az épületet és a mérési eredményekből elkészítik a digitális alaprajzot.
 3. Érintett lakások helyszíni felmérése: A földmérő lézeres távmérő vagy sepeciális lézerszkenner segítségével felméri az ingatlanban található összes helyiséget, és pontos méreteket rögzít.
 4. Digitális alaprajzok elkészítése: A felmért adatok alapján a földmérő digitális (vektoros) alaprajzokat készít, amelyek megfelelnek a földhivatali előírásoknak. Ez tartalmazza a helyiségek pontos területi méreteit.
 5. Változási vázrajzok és műszaki dokumentáció elkészítése: A változási vázrajzok műszaki paraméterei alapján elkészülnek az alapító okirat szöveges részei és a szükséges földhivatali műszaki dokumentáció.
 6. Földhivatali leadás és záradékoltatás: A teljes dokumentációt záradékolásra (nyilvántartásba vételre) adják be a földhivatalba.
 7. Megtörténik az átvezetés: A földhivatal ellenőrzi és záradékolja a vázrajzokat. Ezután az ügyvéd a záradékolt vázrajzokat a társasházi alapító okirattal együtt benyújtja a földhivatal ingatlan-nyilvántartási osztályához átvezetés céljából.

Mit kell figyelembe venni a társasházi alaprajz készítése során?

 • A pontos és megbízható adatok alapján történő felmérés elengedhetetlen a megfelelő vázrajz elkészítéséhez. Meglévő rajzok feldolgozása esetében is kiemelten fontos a kapott méretek helyszíni ellenőrző mérése!
 • A társasházi alaprajz és az alapító okirat tartalmának egyezőségét szigorúan ellenőrizni kell, mert az ingatlan-nyilvántartási átvezetés sikertelenségét okozhatja az eltérés.
 • A változási vázrajz elkészítésekor figyelembe kell venni a jogi szempontokat, és az ügyvéd szakértelme is elengedhetetlen a megfelelő dokumentáció elkészítéséhez.

Összegzés 

A társasházi alaprajz elengedhetetlen része az alapító okiratnak és későbbi módosításának, valamint nélkülözhetetlen az új társasházak alapítása során is. A pontos és megfelelően elkészített vázrajzok biztosítják az ingatlan-nyilvántartási átvezetés sikeres lebonyolítását. A földmérő és a jogi szakember szoros együttműködése biztosítja, hogy a vázrajzok megfeleljenek az előírásoknak és a jogi szempontoknak.

Amennyiben segítségre van szüksége a társasházi alaprajz elkészítésében vagy módosításában, forduljon hozzánk bizalommal. Irodánk szakértői több éves tapasztalattal állnak rendelkezésére, hogy segítsenek Önnek a sikeres ingatlan-nyilvántartási átvezetésben és az alapító okirat elkészítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek