Telekalakítás - megosztás - egyszerűen

Nem ritka, hogy egy telek mérete és a rá építhető struktúra nem állnak egyensúlyban a Helyi Építési Szabályzattal (HÉSZ). Az alábbi módszerek azonban lehetővé teszik a telek beépíthető területének növelését, az adott méretekhez képest optimálisabb, rendzettebb beépítési lehetőségek kialakítását:

  • Telekmegosztás: Ebben az eljárásban egy nagyobb területű telket két vagy több kisebb részre osztunk, amelyek külön-külön is beépíthetőek. A megosztást követően, az újonnan kialakult telkek önálló entitásként, saját helyrajzi számmal jelennek meg az ingatlannyilvántartásban.
  • Telekcsoport / Újraosztás: Amennyiben több, szomszédos telekkel rendelkezik, egy újraosztási folyamat keretében az új területek határait az aktuális építési előírások és a tulajdonosok szándékai alapján alakíthatjuk ki, optimalizálva az ingatlan-értékeket.
  • Telekhatár-rendezés: Ha szeretné rendezni a meglévő ingatlan határait a szomszédjával, ebben az eljárásban segítünk kialakítani a kívánt rendezési területeket úgy, hogy akár a meglévő ingatlanok területi értéke nem változik.

 

A fenti módszerekkel biztosíthatjuk, hogy az Ön telke a lehető legjobban kihasználható, és a beépíthetőség növelése érdekében megfelelő ingatlanná válhasson.

Lépjen kapcsolatba velünk még ma a telekalakítási változások elindításáért!

Telek megosztás

Nyugodt lehet

ha mi végezzük földrészlethatárának a kitűzését

Modern eszközök

Piacvezető cégek modern és magasértékű, precíziós eszközeit használjuk.

Jól bevált folyamatok

Kipróbált és tesztelt folyamatok az előkészületektől a térképek átadásáig.

Tapasztalt munkatársak

Több mint 25 év tapasztalata a felmérésekben és tervezési térképezésekben.

Együttműködésünk lépései

01.

Kapcsolatfelvétel

Az ingatlan(ok) helyrajzi számának birtokában egyénre szabott ajánlatot adunk és mérési időpontot egyeztetünk.

02.

Előzetes telekalakítási helyszínrajz elkészítése

Az elképzelések és a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) alapján elkésztünk egy olyan helyszínrajzot amely mind a tulajdonosok mind az építésügyi hatóságnak megfelel.

03.

Telekalakítási dokumentáció elkészítése

Kitűzzük az új földrészlethatár pontokat és elkészítjük a telekalakítási földmérési dokumentációt.

04.

Földhivatali vizsgálat-záradékoltatás

A kész telekalakítási dokumentációt átadjuk a földhivatal részére. A vonatkozó szakmai szabályzatok figyelembe vételével megtörténik a szakmai vizsgálat és a munkarészek záradékolása.

05.

Szakhatósági engedély

A kérelem benyújtását követően a földhivatal beszerezi a szükséges szakhatósági hozzájárulásokat. Amennyiben azt nem a kérelmező szerzi be.

06.

Földhivatali engedélyezés

A földhivatal a szakhatóság határozata alapján engedélyezi a telekegyesítést.

07.

Fellebezési határidő

A földhivatal megküldi a telekalakítási határozatot a fellebbezéssel bíró érintetteknek.

08.

Földhivatali átvezetés

A földhivatal átvezeti mind a térkép mind pedig az ingatlan nyilvántartási adatbázisban a határozat tartalmát.

Amit már elértünk!

Évente legalább 300 napot foglalkozunk geodéziával rááadásul mindezt 26+ éve

0 +
Felmérés évente
1 óra
Alatt reagálunk
0 + év
Felmérési össztapasztalat

Geodéta mindennapok képekben

Igazi értékelések, igazi visszajelzések

„Az építőipar igen ellentmondásos szakma: maradandót építünk, de addig amíg megépül a napi körülmények és munka menetek szinte folyamatosan változnak. A változó körülményekhez minden kivitelezőnek szüksége van egy olyan stabil mérnöki háttérre, mint amit a T-Survey Kft tud biztosítani.

Nagy szerencsénk, hogy Tamásék a szinte naponta változó igényeket maradéktalanul, késedelem okozása nélkül meg tudják oldani.”

Tulajdonos
MB-Bau Kft.
KERTVELLESY Építész Iroda

“ Tamás kiemelkedő precizitással es ami talán ennél is fontosabb profizmussal vállalkozik.
Szolgáltat, a szó legnemesebb értelmében.
Szeretünk vele dolgozni. ”

Kertvéllesy Gábor
Vezető építész
Kertvéllesy Építész Iroda

Gyakran ismételt kérdések

Ahhoz, hogy a munkát el tudjuk kezdeni alapvetően az érintett földrészlet(ek) helyrajzi számára van szükség.

Valamint a kiinduló elképzelésre a végeredményt illetően.

A földhivatali adatszolgáltatás és az elképzelés birtokában készítünk egy “elvi” Telekalakítási Helyszínrajzot.

Ezen ábrázoljuk – bemutatjuk a változás előtt és utáni térkép állapotokat, területi mértékeket.

Ezzel párhuzamosan egyeztetjük a Helyi Építési Szabályzatban (HÉSZ) szereplő telekalakítási feltételekkel.

Azonban földmérőkén csak javaslatokat tudunk adni. A végleges állásfoglalást az Építésügyi Hatóságtól kell kérni, ugyanis végső soron ők adják ki a későbbi telekalakítési engedélyt.

Fontos: “A telekalakítás állami főépítésszel történő egyeztetésére általában nincs mód, de minden esetben célszerű megpróbálni, mert a telekalakítási engedélyt a főépítész adja meg, vagy utasítja el.

Az Önkormányzatnáé továbbra is van lehetősége a lakosoknak tájékozódni Helyi Építési Szabályzatról, valamint a Szabályozási Tervről, hogy az általuk elképzelt telekalakítás megvalósítható-e.”

A telekalakítási eljárás általános ügyintézési ideje 60 nap a teljes eljárásra. Vagyis az engedélyezés és az ingatlan-nyilvántartási átvezetés lefolytatására.

Az egyesített telekalakítási eljárásban az ingatlan-nyilvántartási átvezetési idő 15 nap, ami beleszámít a 60 napos teljes ügyintézési határidőbe.

A földhivatal a szakhatóság határozata alapján engedélyezi a telekegyesítést. Az eljárás eredménye a telekalakítást engedélyező határozat, ami a jogerőssé válásától számított egy évig érvényes. Erre a törvény szerint 30 nap az ügyintézés határideje.

A telekalakítást a földrészlet tulajdonosa(i) vagy kezelője megrendelheti.

Azonban:

Nem végezhető telekmegosztás akkor, ha az ingatlan tulajdoni lapján az ingatlan területével, határvonalával vagy tulajdonjogával kapcsolatos perfeljegyzés szerepel.

Ebben az esetben, földmérési munka az ingatlannal kapcsolatban a perben kirendelt igazságügyi szakértő kivételével nem végezhető, kivéve, ha a bírósági határozat meghozatalához változási vázrajz szükséges.

A tulajdonosnak a földmérő részére írásban kell nyilatkoznia, hogy a telek határát érintő per nincs folyamatban.

Arról is nyilatkozni kell, ha volt már ilyen per, de már jogerősen lezárult.

A földhivatal a földmérő által készített dokumentumokat megvizsgálja, hogy megfelel-e az előírásoknak és ha mindent rendben talál záradékolja azt. Erre a törvény szerint 60 nap az ügyintézés határideje. Ez a gyakorlatban a 2-3 héttől egészen 3-4 hónapig tarthat.

A telekalakítási engedély hatósági ügyintézésének határideje 15 nap. A földhivatal a záradékolt vázrajzokat megküldi az építésügyi hatóságnak és ezt követően indul az engedélyezi eljárás.

 

Erre számíthat ha ügyfelünk lesz

A földrészlethatár kitűzések mára kihagyhatatlan eszköze és technológiája

Elérhető ügyfélszolgálat

Kiemelt figyelmet fordítunk rá, hogy munkaidőben mindig elérj minket. Az emailekre legkésőbb a következő munkanapon válaszolunk, a telefont pedig felvesszük.

Elhivatott csapat

Nálunk mindenki szeret dolgozni, és mindenki szereti azt, amit konkrétan csinál.

Lényeglátó, támogató gondolkodás

A T-Survey csapata egyik legfőbb erőssége, hogy mindig a lényegre koncentrálunk. Látjuk és értjük a lényeget, és mindig figyelünk rá, hogy a lényeges dolgok rendben legyenek.

Válassz igényeinek megfelelő csomagot!

Gyors és precíz földmérési szolgáltatást nyújtunk Pécsett, Baranya és Pest vármegyében, földhivatali ügyintézéssel együtt.

2 darab kialakuló helyrajzi szám esetén. Több helyrajzi számot érintő telekcsoportnál kérje egyedi, személyre szabott ajánlatunkat.

Az árak NEM tartalmazzák a 27%-os Általános Forgalmi Adót valamint a közvetített földhivatali szolgáltatások díját.

Fontos kiemelni, hogy magánszemélyek számára kínált munkadíjaink mentesek az ÁFA alól, így még kedvezőbb feltételekkel tudunk együttműködni.

Normál csomag
147.699 Ft
NÉPSZERŰ
Elsőbbségi csomag
172.299 Ft
Soronkívüli csomag
221.499 Ft

Lépjen velünk kapcsolatba!

Mi fog történni?

Kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy át beszéljék az igényeket a helyszíni körülményket és, hogy miben tudunk a segítségére lenni.

Az első és legfontosabb lépés, hogy pontosan értsük mit szeretne a megrendelő, mire van szüksége, mi jelenti számára a teleklakításhoz köthető kihívásokat.