Életet viszünk a HOLTÁG mérésekbe – Szonáros felmérés A-tól Z-ig

Életet viszünk a HOLTÁG mérésekbe – Szonáros felmérés A-tól Z-ig

Egyedülálló szolgáltatás Magyarországon…

A T-Survey Kft. elkötelezett támogatója a természetmegőrzésnek, hazánk kincseinek védelme érdekében. Meggyőződésünket SZÓVAL valljuk és TETTEL bizonyítjuk, szakértelmünket a közös gyarapodás szolgálatába állítva. 2022 óta foglalkozunk batimetriával, vizes élőhelyek földi-légi- és víz alatti térképezésével, mind hagyományos mind a legmodernebb felmérő eszközök segítségével.

Az országban egyedüliként alkalmazunk egy, az Egyesült Államok-beli Seefloor Systems által számunkra készült, Hydrone névre hallgató autonóm drónhajót. A kéttestű katamarán programozható, önálló navigációs egysége lehetővé teszi az olyan helyeken való mérést is, ahol emberi erővel vagy nagyobb testű hajóval nem lehetséges, adott esetben veszélyes. Mitöbb, kétfrekvenciás szenzora képessé teszi az iszapréteg és a kemény mederfelszín együttes felmérését, amelyből pontos iszaptérfogatot számolhatunk.

dronhajo-banyato

Mérőműszerek és munkafolyamatok


Ugyan milyen eszköz kellhet még egy holtágméréshez? – Teheti fel a kérdést Gyanútlan Olvasónk. Csaknem egy kisebb műhely, állvány, szerszámok, laptop, hőmérő…csak pár dolog, amikre elsőre nem is gondol az ember. Korábbi méréseink tapasztalataival felvértezve, mára gördülékeny, gyors, rutinfolyamattá alakult a szonáros felmérés, nem jelent akadályt se kikötő, se nádas. A hajótest vízrebocsátása után felszerelésre kerül egy folyamatosan valós pozíció mérése alkalmas (RTK) GPS, fákkal fedett terület esetén pedig egy 360°-os prizma, amelyet minden pillanatban robot mérőállomásunk követ. Centiméter alatti pontosságunk a biztosíték rá, hogy helyes vetületi (EOV) pozícióba kerül az Ön térképe. Amennyiben szükséges kimegyünk az adott folyó főmedrére is, alkalmasint elengedhetetlen a teljes mérőfelszerelést egy nagyobb testű hajóra pillanatok alatt felszerelni, hogy akár a Duna leggyorsabb sodrású területei se jelentsenek akadályt. Felmérési folyamatunk részeként hagyományos geodéziai módszerekkel rögzítjük a holtág és a főmedret övező rézsüket, partéleket és az általános terepet, amelyeket felhasználva mintegy „ráfeszítjük” a medermérésünket a víz feletti környezethez.

 

Visszahívást kérekblogba fekvő

 

Vissza a szárazföldre – a holtág mérés irodai feldolgozása


Adataink kinyerése után, azok egyénként történő átvizsgálása történik meg. A fals adatokat elhagyjuk majd egy egységes mederfelszín leképezésére törekszünk AutocadCivil3D -ben. Leggyakoribb kérés a mederfelszín szintvonalas ábrázolása, amelyet kiegészítünk hossz- és keresztszelvények ábráival. A korábbiakban említett kétfrekvenciás szonár két különböző mélységet rögzít minden adott időpillanatban: egyet az iszapréteg tetején, valamint egyet a meder alján. Ha a két adatsorból külön felületmodellt készítünk, akkor azok különbségéből képesek vagyunk megadni a területre vonatkozó összes iszap mennyiségét köbméterben. További kérés lehet még az adott üzemi vízszintre vonatkozó összes víztömeg térfogata, ezt szintén köbméter pontosan tudjuk kiszámolni. Kész térképeinken elsősorban informatív, de nem utolsó sorban esztétikai minőségre is törekszünk, általában színtörléses vagy rétegszín ábrázolási módszerrel. Ezeken felül természetesen bármilyen megrendelői kérést szívesen fogadunk, amelynek mindig legjobb tudásunk szerint próbálunk eleget tenni.

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[Ingyenes e-book útmutató]

VÁRJ!

Hogyan növelheted (akár) milliókkal az ingatlanod értékét?

Kevés a megbízható földmérő?

Kerüld el a leggyakoribb hibákat és találd meg a legjobb földmérőt, aki garantáltan pontos munkát végez!

Ebben az útmutatóban megmutatom, hogyan válassz olyan földmérőt, akivel biztos lehetsz a pontos és megbízható eredményekben!

A profi földméréshez profi szakemberre van szükséged.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire kell figyelned a választás során.