Egy 1000 éves barátság különös állomása – Dráva holtágmérés a horvát határon

Egy 1000 éves barátság különös állomása – Dráva holtágmérés a horvát határon

„Medrek s tajgák földmérőként utam nem állják…

Gumicsizma, gumicsónak…lassan a T-Survey munkatársainak mindennapi alapfelszerelése…nohiszen elérkezett a „Drávamérés” nagynapja. Négyen, két autóval, egy baristákat megszégyenítő hitech mobilkávéfőző eszközparkkal felvértezve…elvégre mindenkinek szüksége van az üzemanyagra. Drávatamási és Tótújfalu lakói először szigorú, kitüntetett figyelemmel követik hőseink száguldozását útvonalát a töltésig. Ahol is becsukott szemmel élvezik a kocsiba süvítő szellőt…végre kiszabadultak a pécsi „betondzsungel nyomásából”.

Barista a terepen

 

A bevetési helyszínre érve, ráhangolódás, és a szokásos taktikai megbeszélés következik. Ám többszöri átszámolás után sem jön ki a matek, nehéz szívvel konstatálják magukban, hogy kevés lesz az összesen 8 kezük minden felszelés becipelésére. GPS, mérőállomás, hajó, hajóállvány, táskák „*sóhajtás*…bezzeg a régi szép idők” – hangzik el-…egy mérőszalaggal a világ ellen…Holtágmérőink legerősebb lábizmával rendelkező egyede kapta ama kitüntető feladatot, hogy felpumpálhatja a gumicsónakot, miközben a többiek az alappontok, mérőállomás felállításával és hajóösszeszereléssel múlatják idejüket.

Eközben a „Még pont jókor jöttünk” című gondolat szökik át vezetőnk agyán, az idén korán zöldellő erdő már ígyis elég akadályt állít földmérőink elé.

Gyors készülődés után indulhat a mérés:

Első feladat: a holtág partjainak és környezetének felmérése, a Dráva főmedrével kiegészülve. Távolugró olimpiai aranyérmüket otthon felejtve geodétáink kénytelenek két felé válni, a part két oldalán látják, illetve rádión keresztül hallhatják egymást. „Kicsit balra”, „Mennyi a jelmagasság?” és a „Nem látom” mondatok irodalmi magasságán túl nem bocsátkoznak további műértő beszédekbe, bedőlt fák, sár és víz nehezíti előrehaladásukat.

Szonár a hajón

Két napi kitartó rézsűmászás és csónakázás után tárul eléjük végre a Drávába vezető gát látványa, amelynek érzése egyenrangú lehetett Kolumbusz Kristóf gondolataival, midőn elhagyta a Gibraltári-szorost. A herkulesi küzdelmek közben vezetőnk a mederfelszín szonáros felmérésén ügyködött. Kézi manőverezésével vadvízi evezősöket megszégyenítő mozdulatokkal cselezte ki a homokpadok és hínárcsapdák tömkelegét.

 

Visszahívást kérekblogba fekvő

Ezzel kész a holtágmérés…gondolhatja magában mit sem sejtő olvasónk, de a cikk még láthatóan folytatódik…Minimum gyanús. Tudvalevő, hogy a holtágmérésnél szükséges a folyó (jelen esetben a Dráva) főmedrének térképezése a holtág befolyó és kifolyó áteresze közötti résszel együtt.

A T-Survey Folyami Személyszállító és Révész Kft. flottáján utazva kerültek át kollégáink a Dráva horvátországi oldalára. Itt bizonyította Trimble mérőállomásunk a hírnevét, 600 méteren túl is bármiféle gond nélkül lemérte a megirányzott prizmaszemet. Megfáradt felmérőink eztán a jól végzett munka örömével vonultak vissza a kocsik nyugalmába, a hazaúton csak a fáradtság néma párbeszéde hallatszódott.

Dráva hajóút

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[Ingyenes e-book útmutató]

VÁRJ!

Hogyan növelheted (akár) milliókkal az ingatlanod értékét?

Kevés a megbízható földmérő?

Kerüld el a leggyakoribb hibákat és találd meg a legjobb földmérőt, aki garantáltan pontos munkát végez!

Ebben az útmutatóban megmutatom, hogyan válassz olyan földmérőt, akivel biztos lehetsz a pontos és megbízható eredményekben!

A profi földméréshez profi szakemberre van szükséged.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire kell figyelned a választás során.