„Ki gépen száll fölébe…”, avagy dróntérképezés a Geodézia szolgálatában

„Ki gépen száll fölébe…”, avagy dróntérképezés a Geodézia szolgálatában

Távérzékelés és Drónok a modern geodéziában

A légi fotózás, tágabb értelemben véve a távérzékelés tudománya már több, mint 100 éve él velünk. Elsődleges motiválója mindig is a felderítés/hadászati felhasználás volt, de manapság már a civil felhasználás is megfizethető szegmenssé alakult. A légi járművekre (köznapi nevén „drón”) szerelt különböző kamerák mind más és más frekvenciatartományokban képesek fotózni, akár a szemünk számára láthatatlan hullámhosszokon is (pl. infravörös). A földmérést támogató felhasználása azonban elsősorban a látható színtartományra korlátozódik, sorozatban készített „sima” nagyfelbontású fényképekre. A drónfelvételek hasznos, kritikus információt adhatnak egy alapesetben hagyományos módszerekkel nem, vagy nehezen mérhető területről, illetve vizuális kiegészítést adhat egy egyszerű felmérési térképhez. Kiválóan alkalmas folyamat-követésre is: ipari létesítmények, telephelyek, kivitelezési folyamatok ellenőrzésére, de régészeti projektekben is hasznos eszköznek bizonyul.

Légi fotózás folyamata

Cégünk egy DJI Phantom 4 Pro drón (Quadrokopter) mellett tette le voksát, amelynek kompakt hardveres és szoftveres mivolta egyedülállóvá teszi a civil légifotózás terén. A lerepülendő terület meghatározása után úgynevezett „földi célpontokat” rögzítünk a földön, amelyek pontos pozícióját még a repülés előtt hagyományos geodéziai módszerrel meghatározunk. A repülési paraméterek (sebesség, kamera szöge…) finomhangolása után a drón önállóan végig repül a meghatározott útvonalon, majd landol a felszállási zónában.

 

Visszahívást kérekblogba fekvő

 

Műtermi kulliszatitkok

Repülés vissza az irodába, kezdődhet az utómunka. Vörös szobára szerencsére már nincs szükségünk, az általunk használt Agisoft Metashape Pro szoftver elvégzi számunkra a munka nehezét. A sorban fényképezett fotókat összefűzzük és egy nagy térképpé alakítjuk. A korábban rögzített földi célpontokat is azonosítjuk a fényképeken, ezzel valós földrajzi vetületbe (EOV) illesztve a repülést.

Dimenziókat áthidaló térképek

Következhet a feldolgozás szakmai fázisa. A megrendelő igényeinek megfelelően felszínmodellt, pontfelhőt vagy úgynevezett ortomozaikot/ortofotót kreálunk. Repülési magasságtól függően akár 1cm-es pontosságot is képesek vagyunk elérni, így nem jelent problémát pl. egy szegély, párkány vagy tető magasságának meghatározása sem. Drónunk továbbá képes kollégánk segítségével épített objektumokat félautomata üzemmódban körbefényképezni, így megteremtve a lehetőséget egy 3D-s modell készítésére is.

 

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[Ingyenes e-book útmutató]

VÁRJ!

Hogyan növelheted (akár) milliókkal az ingatlanod értékét?

Kevés a megbízható földmérő?

Kerüld el a leggyakoribb hibákat és találd meg a legjobb földmérőt, aki garantáltan pontos munkát végez!

Ebben az útmutatóban megmutatom, hogyan válassz olyan földmérőt, akivel biztos lehetsz a pontos és megbízható eredményekben!

A profi földméréshez profi szakemberre van szükséged.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire kell figyelned a választás során.