Mozog e az épület? Ha mozog, merre mozog? Mozgásvizsgálat az épületeknél

Mozog e az épület? Ha mozog, merre mozog? Mozgásvizsgálat az épületeknél

Építmények mozgásvizsgálata – mérnökgeodéta szemmel

Az emberi tevékenység egyik alapja, hogy épületeket, építményeket építünk, melyekben lakunk, dolgozunk, nyersanyagokat tárolunk, vagy éppen közlekedünk.  A táj és a rajta elhelyezett építmények az állandóság és mozdulatlanság látszatát keltik. Azonban az idő előrehaladtával a talaj és az építmények szerkezete a tömegvonzás és egyéb környezeti hatások miatt lassan elmozdulhat. Az ilyen mozgások nemcsak károsítják az építményeinket, hanem akár veszélyessé is válhatnak. Ezért statikai vizsgálatot kell végezni a további kármegelőzés céljából.

Mivel időben elhúzódó folyamatot szeretnénk elemezni, ismernünk kell a kiindulási állapotot. Valamint rendelkeznünk kell olyan viszonyítási pontokkal, melyekhez képest ki tudjuk mutatni az eltéréseket. Ezért az építmény üzembe helyezésekor (a terhelés megkezdése előtt) és azt követően – a használat függvényében – célszerű mozgásvizsgálati méréseket végezni.

Mozgásvizsgálat

Viszonyítási pontok elhelyezésére használhatunk szomszédos régi épületeket, műtárgyakat, melyek kellően távol vannak a mérendő objektumtól és már elég régiek ahhoz, hogy ne mozogjanak. De ezek hiányában létesíthetünk olyan mély alapozású alappontokat is, melyek fennmaradása biztosított. Ugyanígy a mérendő építmény jellemző pontjaira is mérési jeleket kell elhelyezni, melyek jól láthatóak, könnyen azonosíthatóak és időtállóak kell hogy legyenek.
Ezek mérési jelek lehetnek az építmény szerkezetébe rögzített magassági csapok, vagy az építményre ragasztott fényvisszaverő céljelek.

A mozgások lehetnek vízszintes-, vagy függőleges irányúak, illetve ezek kombinációja. Ennek függvényében kell kiválasztani a megfelelő mérési módszert. Amennyiben csak magassági mozgás (süllyedés) követése a cél, akkor szabatos szintezéssel, míg vízszintes mozgás esetén mérőállomással, és ún. hálózatkiegyenlítéssel határozzuk meg a mozgás mértéket és irányát.

Mivel a mérnökgeodézia alapfeladata a nagy pontosságú helymeghatározás, a szakma olyan mérőeszközöket és eljárásokat fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik akár tizedmilliméteres pontosság elérését is.

Visszahívást kérekblogba fekvő

Az építmények mozgását jellemzően az alap és a talaj viszonya határozza meg, de hatással lehet a használat során változó terhelés is (például terménytároló siló évente többszöri betöltése, ürítése). Zöldmezős ipari beruházások esetén is célszerű mozgásvizsgálatot végezni, hiszen sokszor művelésből kivont mezőgazdasági területen, vagy feltöltött talajon történik az építkezés. Sok esetben célszerű az építmény környezetét is bevonni a mérésbe, ezzel is segítve az eredmények kiértékelését.

Tapasztalatunk szerint hiába előzi meg a tervezést talajmechanikai mintavételezés és modellezés, a használat közben fellépő változások (például éghajlati változás hatására szokatlanul sok csapadékvíz beszivárgása) sokszor idézhetnek elő a tűréshatárnál nagyobb mozgásokat is.
Nagyobb építmények esetén az egyenlőtlen mozgás is kelthet nem kívánatos feszültségeket a szerkezetben.

Mozog az épület

A mérési eredmények támpontot adhatnak egy esetleges statikai beavatkozás megtervezéséhez. Érdemes még a folyamat elején feltárni a problémát, mert amikor már látható torzulások, repedések keletkeznek, a helyreállítás, vagy értékmentés költségei is jelentősen megnövekednek, vagy rosszabb esetben visszafordíthatatlan károkat is szenvedhet az építmény.

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[Ingyenes e-book útmutató]

VÁRJ!

Hogyan növelheted (akár) milliókkal az ingatlanod értékét?

Kevés a megbízható földmérő?

Kerüld el a leggyakoribb hibákat és találd meg a legjobb földmérőt, aki garantáltan pontos munkát végez!

Ebben az útmutatóban megmutatom, hogyan válassz olyan földmérőt, akivel biztos lehetsz a pontos és megbízható eredményekben!

A profi földméréshez profi szakemberre van szükséged.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire kell figyelned a választás során.