Családi ház tervezések kihagyhatatlan része – Geodéziai tervezési alaptérkép

Családi ház tervezések kihagyhatatlan része – Geodéziai tervezési alaptérkép

Tervezési alaptérkép készítése

Minden építkezés – a családi ház bővítéstől az ipartelep létesítéséig – összetett tevékenység.
Az építőiparban rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk: a költségek féken tartása, a balesetvédelem, a határidők-, különböző műszaki- és minőségi előírások betartása. Mindezekre nagy hatással van a tervezés. Nincs rosszabb, mint kivitelezés közben szembesülni egy olyan akadállyal, amire már az első kapavágás előtt felkészülhettünk volna.
A felelős tervezői tevékenység szerves része a helyszíni szemle, amely során a terepadottságok mellett a meglévő közművek, a növényzet, a szomszédos ingatlanok elhelyezkedése, a közterülettel való kapcsolat megismerése a cél. Ahhoz, hogy ezeket az adatokat a tervezés során fel is tudjuk használni, tervezési alaptérképet készíteni, ami alapvetően geodéziai feladat.

Mint minden geodéziai feladat, a tervezési alaptérkép készítése is három részre bontható:

  • Előkészítés
    Beszerzésre kerül az ingatlannyilvántartási térkép, ami tartalmazza a telekhatárok naprakész helyzetét.
  • Felmérés
    A helyszín és a feladat ismeretében a megfelelő mérési eljárás kiválasztása után megtörténik a terület felmérése.
  • Feldolgozás
    Az ingatlannyilvántartási és mért adatok alapján elkészül a tervezési alaptérkép, ami a kért formátumban átadásra kerül a tervező mérnöknek.

Visszahívást kérekblogba fekvő

Általános esetben felmérésre kerülnek a meglévő épületek (küszöbszinttel, eresz- és gerincmagassággal), a kerítések, a burkolatok, a növényzet, a művelési határok, a közművek, a vízelvezető árkok, a lejtésviszonyok és a közterületi kapcsolat.

A földmérési alaptérkép rendszerint színes, nagy méretarányú (1:100 – 1:500), magassági adatokkal (pld szintvonallal), jelkulcsokkal-, igény szerint méretekkel és magyarázó feliratokkal ellátott térkép. Meglévő épületek bővítésénél, vagy zártsoros beépítésnél pontos méretekkel szolgál. Mutatja a jogi és a természetbeni határok közötti eltéréseket, vagy az ingatlannyilvántartási térképről esetleg hiányzó szomszédos épületeket. Különleges esetben akár a terület alatt húzódó pincék és üregek is felmérésre kerülhetnek.

Fontos, hogy a geodéta és a tervező egyeztessék a felmérendő tartalmat és annak megjelenítését. Így a helyszínrajz mellé akár hossz- keresztszelvények, homlokzatrajzok, pontfelhők és egyéb munkarészek is készülhetnek. Mivel a digitalizáció már alapkövetelmény, a felmérés, a feldolgozás és az adatmegjelenítés is digitális formában történik.

Tervezési alaptérkép

Összegzésképp a tervezési alaptérkép biztosítja a hatékony tervezést, segít az épület elhelyezésében mind vízszintes-, mind magassági értelemben. Segítségével kiszámítható a kitermelésre kerülő föld térfogata és annak költségei. Segít a közmű csatlakozások és gépkocsi bejárók kialakításában, a csapadékvíz elvezetés (vagy megtartás) tervezésében és a helyi viszonyok függvényében még számtalan esetben.

 

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[Ingyenes e-book útmutató]

VÁRJ!

Hogyan növelheted (akár) milliókkal az ingatlanod értékét?

Kevés a megbízható földmérő?

Kerüld el a leggyakoribb hibákat és találd meg a legjobb földmérőt, aki garantáltan pontos munkát végez!

Ebben az útmutatóban megmutatom, hogyan válassz olyan földmérőt, akivel biztos lehetsz a pontos és megbízható eredményekben!

A profi földméréshez profi szakemberre van szükséged.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire kell figyelned a választás során.