Telekmegosztás folyamata

Minden, amit tudnia kell

Ha azon gondolkodik, hogyan lehet meglévő telkét fizikailag két vagy több önálló helyrajzi számmal rendelkező telekké alakítani, akkor a megfelelő helyen jár. A telekmegosztás folyamata számos lépésből áll, ahol a szabályozási terv előírásait is figyelembe kell venni. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a teljes folyamatot, és megosztunk minden fontos információt, amit a telekmegosztásról tudnia kell.

Telekmegosztás folyamata lépésről lépésre

  1. Keresse fel az építésügyi hatóságot

Az első lépés a helyi építésügyi hatóság felkeresése. Itt érdeklődjön, hogy az általános építési szabályok szerint lehetséges-e egyáltalán a telekmegosztás az adott területen és szabályozási zónában. Az engedélyezés függ az adott település és övezet építési előírásaitól és településrendezési szabályozási terveitől.

  1. Földmérő felkeresése

Keressen meg minket, és adja meg nekünk a telek helyrajzi számát. A helyrajzi szám ismeretében kerül sor a földhivatali adatszolgáltatásra. Ennek keretében beszerezzük a területi és digitális térkép adatokat a telekmegosztás elvégzéséhez. Valamint ilyenkor történik a pontos megrendelői igény átbeszélése és a terepi mérési időpont lefoglalása.

  1. Helyszíni felmérés és dokumentáció kitöltése

A helyszíni felmérés során elvégezzük a szükséges méréseket, és kitűzzük az újonnan kialakuló telkek sarokpontjait. A terepi mérést követően elkészítjük a földhivatalba leadandó komplex földmérési dokumentációt. Ezzel párhuzamosan segítünk Önnek kitölteni a szükséges nyomtatványokat – a telekalakítási és ingatlan nyilvántartási kérelmeket –  amelyeket a telekmegosztás során be kell nyújtani.

  1. Földhivatali záradékolás

A földhivatal a földmérő által készített dokumentumokat megvizsgálja műszakilag, hogy megfelelnek-e az előírásoknak. A törvény szerint 60 nap az ügyintézés határideje, bár ez körzeti földhivatalonként gyakran kiszámíthatatlanul hosszabb lehet.

  1. Szakhatósági hozzájárulás

A földhivatal a záradékolt dokumentációt a – telekalakítási díjjal rendezett – kérelmekkel kiegészítve, átküldi az önkormányzati szakhatóságnak. Az önkormányzat 15 nap alatt elbírálja a telekalakítási kérelmet, és jóváhagyja vagy elutasítja azt.

  1. Földhivatali engedélyeztetés

Ha a szakhatóság jóváhagyja a kérelmet, elkészül a “Telekalakítási határozat”. Ebben rögzítik a záradékolt vázrajzon szereplő műszaki tényeket. Ennek határideje 30 nap.

  1. Fellebbezési idő kivárása

A földhivatal a telekmegosztási határozatot az érintett feleknek (szomszédok, jogosultak stb.) megküldi. Az érintetteknek 15 nap áll rendelkezésükre, hogy jogvesztő határidővel nyilatkozzanak a fellebbezésükről.

  1. Változtatás földhivatali átvezetése

A földhivatal átrajzolja az ingatlan-nyilvántartási térképet és létrehozza az új helyrajzi számokat a tulajdoni lapokon. Erről határozatban értesítik a tulajdonosokat. Az ügyintézés határideje további 30 nap.

Mire van szükség ahhoz, hogy elvégezhető legyen a telekmegosztás?

A telekmegosztás komplex folyamat, ahol a szakmai tudás mellett a megfelelő előkészítés és az ügyfél-földmérő kommunikáció kulcsfontosságú a sikeres telekmegosztás eléréséhez.

1) Változási Vázrajz

Az első és talán legfontosabb lépés a telekmegosztás elindításához a változási vázrajz elkészítése. Ez a rajz a földmérés eredményeként készül, és tartalmazza a telekhatárok módosítását, a területek méretét, valamint az ingatlanok területeinek felosztását a változás előtt és után. A változási vázrajz az alapja az egész folyamatnak, és nélkülözhetetlen a földhivatali nyilvántartásba vételhez.

2) Hozzájárulás minden tulajdonos és jogosult részéről

A telekmegosztás során minden érintett tulajdonosnak vagy jogosultnak hozzá kell járulnia a változásokhoz. Ez magában foglalja az összes olyan személyt vagy intézményt, akik bármilyen jogot vagy érdeket tartanak fenn az ingatlanon. Például bankok, amelyek jelzálogjoggal rendelkeznek, vagy közműszolgáltatók, akiknek vezetékei érintik a területet. Az összes érintett fél hozzájárulását be kell szerezni, és az aláírásokat meg kell szerezni a földhivatali ügyintézéshez.

3) Megfelelés a helyi építési szabályzatnak (HÉSZ)

Minden telekalakításnak meg kell felelnie a helyi építési szabályzatnak (HÉSZ), amely az adott településen érvényes szabályokat és előírásokat tartalmazza. A HÉSZ meghatározza például a minimális telekméretet négyzetméterben, a telekszélességet, hosszúságát, valamint a maximális beépítettségi százalékot. Emellett fontos, hogy a telek beépítési módja is megfeleljen a HÉSZ előírásainak. A HÉSZ mindig egy helyi önkormányzati rendelet, és az ott foglaltakat kell betartani a telekmegosztás során.

A telekmegosztás célja – Mikor vegyük igénybe?

Mint már említettük, a telekmegosztási folyamat lehetővé teszi egy telek fizikai felosztását két vagy több önálló helyrajzi számmal rendelkező telekké. Például lehetőséget ad egy nagyobb telek külön telkekké alakítására eladás céljából, vagy két tulajdonos közös földterületének különválasztására. Sőt, még a telek beépíthetőségének növelésére is lehetőséget biztosít.

A telekmegosztás ára – befolyásoló tényezők

A telekmegosztás árát több tényező is befolyásolja: figyelembe kell venni, hogy hány telket osztanak fel, milyen dokumentáció szükséges, és milyen hatóságokkal kell együttműködni. Általában a költségek magukban foglalják a földmérési díjat, a hivatali költségeket, az engedélyezési díjakat. Az árak területenként és projekt-specifikusan eltérhetnek, ezért érdemes előre felvenni a kapcsolatot földmérő szakemberrel és felkészülni a költségekkel kapcsolatos kiadásokra. Ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot még ma, hogy segíthessünk Önnek a tervezésben és a telekmegosztás költségeinek kalkulációjában.

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük