Földmérés házilag: Tájékoztató jellegű mérések

földmérés házilag

Sokan kíváncsiak lehetnek arra, hogy milyen földmérési munkálatok végezhetők el anélkül, hogy szakember segítségét kérnénk. Először is fontos leszögezni, hogy a professzionális földmérés szakértelemre és speciális eszközökre épül, így a legtöbb munkálatot csak képzett földmérők tudják pontosan és hitelesen elvégezni. Kijelenthetjük tehát, hogy a földmérés házilag valójában nem lehetséges. Ennek ellenére néhány tájékoztató mérés elvégezhető saját erőből.

Ház körüli mérések és becslések

Amennyiben van térképmásolatunk az adott ingatlanról vagy telekről, nagyságrendi becsléseket készíthetünk a méretekről. A térképmásolat jobb oldali sarkában található a méretarány, ami megmutatja, hogy a terepen mért hossz hányad része a térképen mért hossznak. Ha a méretarány például M=1:1000, az azt jelenti, hogy ami a térképen egy milliméter, a valóságban egy méter. Ugyanezen a logika mentén, hogyha M=1:2000 méretarányú térkép van előttünk, akkor ami a térképen egy milliméter, az a valóságban kettő méter lesz.

Emellett a térképmásolat alapján ellenőrizni tudjuk a térkép-terep azonosságát is. Ez úgy történik, hogy összehasonlítjuk a terepen lévő és megtalálható épületek, építmények, épített kerítéseknek az alakzatait  a térkép másolaton lévő alakzatokkal. Így képet kaphatunk arról, hogy a terep és a térkép mennyire vannak összhangban.

A házilag végzett földmérés egy másik akadálya, hogy valószínűleg nem lesznek megfelelő eszközeink. Az itt említett becsléshez is szükség van egy olyan mérőszalagra, ami legalább 20 méter, de inkább 50 méter hosszúságú, és jó minőségű acélból készült. Egy átlagos háztartásban pedig jellemzően a 2-5 méteres zsebes mérőszalagot találunk csak.

Még egyszer szeretnénk hangsúlyozni, hogy ezek a házi módszerek csak tájékoztató jellegűek és nagyságrendi becsléseket eredményeznek. A pontosabb és hitelesebb földmérést mindig szakembernek kell elvégeznie, különösen akkor, ha jogi vagy tervezési célokat szolgál.

Mikor kell a földmérő segítsége? 

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legjellemzőbb munkálatokat, amelyekhez mindenféleképpen a földmérőt kell keresnünk.

  1. Épületfeltüntetés: Új épület létesítése, vagy meglévő épület változásai, például bővítése vagy bontása esetén, épületfeltüntetési vázrajz készítése szükséges. Az eljárás eredményeképpen rögzítik a változást az ingatlan-nyilvántartási térképen, és bejegyzik a tulajdoni lapon.
  2. Épülettörlés: Ha egy épület megszűnik, például lebontásra kerül, az ingatlan-nyilvántartásban történő törléshez szükséges az épületmegszüntetési vázrajz elkészítése. Ennek eredményeként az épület eltávolításra kerül az ingatlan-nyilvántartási térképről és a tulajdoni lapról is.
  3. Telekmegosztás: Telekmegosztás során egy ingatlanból több önálló ingatlan jön létre. A megosztással összefüggő eljárás során a kialakított önálló helyrajzi számú ingatlanokat átvezetik az ingatlan-nyilvántartási térképre, és bejegyzik őket a tulajdoni lapon.
  4. Telekösszevonás: Több önálló, egymással közvetlenül érintkező ingatlan kerül összevonásra egyetlen helyrajzi szám alá. Vagyis az önálló ingatlanok megszűnnek, és egyetlen helyrajzi számú ingatlan jön létre.
  5. Telekhatár rendezés: A telekhatár rendezés során egymással közvetlenül érintkező ingatlanok közös határvonalai változnak, a tulajdonosok közötti megállapodásnak megfelelően. Az új határokat rögzítik az ingatlan-nyilvántartási térképen.
  6. Telekhatár kitűzés: Akkor van rá szükség, amikor a telekhatár ingatlan-nyilvántartási térképen szereplő töréspontjait kell pontosan megjelölni a helyszínen. Tipikus esetek például az új kerítés építése vagy a vitás esetek rendezése a szomszédokkal.
  7. Tervezési alaptérkép készítés: A tervezési munkák előtt érdemes elkészíteni. Részletesen ábrázolja a tervezési területen található tereptárgyakat, épületeket, kerítéseket, utakat, közműveket és növényzetet. Ez a térkép nem csak az ingatlan nyilvántartás adatait tartalmazza, hanem az összes terepi elemet is, ami fontos a tervezők számára az adott területre vonatkozóan.

Láthatjuk, hogy egy földmérő tapasztalata és szakértelme nélkülözhetetlen a pontos méréshez és  a valós állapotok rögzítéséhez az ingatlan-nyilvántartásban. Tehát, ha olyan munkálatokra van szükségünk, amelyek tervezést, tereprendezést vagy építkezést előznek meg, illetve épületek létesítését vagy megszüntetését vonják maguk után, mindenképpen vegyük igénybe földmérő szakember segítségét. Ez garantálja a zökkenőmentes munkát és az érvényes dokumentációt.

Amennyiben földmérésre van szüksége, vagy kérdései vannak az ingatlan vagy telek területi viszonyaival kapcsolatban, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot. Szakértő csapatunk készséggel segít Önnek a megfelelő lépések megtételében és a szükséges munkálatok elvégzésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek