A helyszínrajz és a térképmásolat – mi a különbség?

Helyszinrajz1-1

Tartalomjegyzék

A helyszínrajz és térképmásolatok fontos szerepet játszanak az építészetben és jogi folyamatokban egyaránt. De vajon mi a különbség köztük? A cikk célja, hogy megértesse, miért más a földhivatali térképmásolat és a földmérő által készített helyszínrajz.

A helyszínrajz fogalma

Ahhoz, hogy értelmezzük a különböző helyszínrajzok fogalmát nézzük egy általános 

megközelítést erre a fogalomra:

A “helyszínrajz” egy térkép vagy rajz, amely bemutatja egy adott terület vagy helyszín fizikai jellemzőit és elrendezését. Gyakran használják építészetben, mérnöki tervezésben, városrendezésben vagy akár a baleseti helyszínelés során is. A helyszínrajzok részletes információkat tartalmazhatnak az adott terület méreteiről, formájáról, az ott található épületekről, utakról, növényzetről, és más fontos jellemzőkről. Ezek a rajzok segítenek a tervezőknek, építészeknek, mérnököknek vagy akár a rendőrségnek is a helyszín jobb megértésében és az ott folytatandó munka vagy vizsgálat hatékonyabbá tételében.

A fenti meghatározásból is látszik, hogy a helyszínrajz mint fogalom számtalan szakmában megjelenik és valamely – a valóságban meglévő – tereptárgyat, építményt pillanatnyi helyzetet vagy megtörtént eseményt ábrázol. Korábbi helyszínrajzok “lekérése” irattárokból, közmű szolgáltatóktól valamint digitális archívumokból lehetséges. 

Mi a különbség a hivatalos helyszínrajz és a térképmásolat között? Alapvető különbség amíg az egyik hatóság/hivatal adja ki a másikat földmérő, földmérő cég készíti.

Mi tehát a térképmásolat?

A térképmásolatot valamely hivatal – jelen esetben földhivatal – díjfizetés ellenében adja ki melynek tartalmát hitelesíti, pecséttel ellátja. A térképmásolat a hiteles nyilvántartási adat – itt térkép – hiteles másolata. Ebből következik, hogy hivatalosan ezt csak a földhivataltól lehet beszerezni. Tartalmáért törvény szerint az állam helytáll. A hiteles térképmásolat tartalmazza a nyilvántartott földrészlet határokat, épületeket és építményeket. Tájolással és méretaránnyal rendelkezik

Hivatalos helyszínrajzra van szükségem – kihez forduljak?

Hivatalos helyszínrajzot az arra jogosult földmérő illetve földmérési cég készíthet. Melynek tartalmáért a készítő felelős. A helyszínrajz – a földhivatali térképen túl – tartalmaz minden olyan tereptárgyat amely jelkulccsal vagy vonalas elemmel ábrázolható. A rajz tájolással és méretaránnyal rendelkezik.

A hivatalos helyszínrajz tartalma és fajtái

A földmérő szakemberek a napi feladatokban a helyszínrajzot mint műszaki dokumentumot használják egy terület felmérésének a bemutatására. A felmérési ábrázolásban előfordulnak föld felszíni és felszíni alatti, például közművezetékek, nyomvonalak és tereptárgyak. Az egyszerűbb olvashatóság és értelmezés miatt egy általánosan elfogadott és alkalmazott jelkulcs rendszert használnak. A helyszínrajzok tartalma az egyszerű ábrázolásokon túl , bonyolult és összetett terepi formák ábrázolására is megjelenik. Azonban napjainkabn a körszerű és főleg – digitális – rendszerek alkalmazása következtében a papír alapú rajzok kezdenek a háttérbe szorulni. Helyüket egyre inkább a digitális felhőkben tárolt adatok és azok egyszerűbb megjelenítése veszi át.

Amennyiben Önnek hivatalos helyszínrajzra van szüksége, vagy további információra van szüksége, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot! Bízunk benne, hogy hamarosan segíthetünk Önnek a szükséges dokumentumok elkészítésében és a projektjei hatékony lebonyolításában.

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és a geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezeket olvastad már?

Tulajdoni lap2

Tulajdoni lap

Tulajdoni lap jelentése és fontosabb részei Mi a tulajdoni lap? A tulajdoni lap egy hivatalos okirat, amely rögzíti az ingatlanokkal kapcsolatos alapvető információkat, mint például

Tovább olvasom »
Hatósági bizonyítvány

Hatósági bizonyítvány

Hatósági bizonyítvány beszerzésének lépései Mit nevezünk hatósági bizonyítványnak építésügyi szempontból? Az úgynevezett hatósági bizonyítvány tulajdonképpen egy más néven használatba vételi engedély, amely különösen 300 négyzetméter

Tovább olvasom »