Az osztatlan közös tulajdon telekmegosztása: A használati megosztás jelentése

2023. 12. 12.

Amikor egy telek több tulajdonostárs tulajdonában van, gyakran előfordulhat, hogy az egyes tulajdonosok különböző módon szeretnék használni a területet. Ebben az esetben jön képbe a használati megosztás: egy olyan jogi eljárás, amely lehetővé teszi az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanok felosztását a használat vagy tulajdoni hányad szerint.

A használati megosztás folyamata

A használati megosztás első lépése a földmérő által készített használati megosztási vázrajz elkészítése. Ebben a dokumentumban kerülnek rögzítésre azok a területi adatok, amelyek alapján az ingatlan használata kijelölt részekre oszlik. Fontos, hogy minden tulajdonostárs egyetértésével történjen a megosztás, mivel ha erre nincs megegyezés, az ingatlan minden része közös marad.

Tehát  a folyamat kezdete egy földmérő cég felkeresése. A földmérő a település nevének és a helyrajzi számnak ismeretében készíti el a szükséges dokumentációt. Ezt követően a helyszíni felmérés történik, majd a vázrajz és a műszaki dokumentáció elkészítése következik. A földhivatal ezután hitelesíti a dokumentumokat, és a megrendelő ügyvédje elkészíti a használati megosztáshoz szükséges okiratot.

A használati megosztás szabályai

Amennyiben a telek a hatályos építésügyi szabályok és rendeletek (HÉSZ) szerint megosztható, hagyományos telekalakításról van szó. Ellenkező esetben, ha a földrészlet nem osztható meg, akkor a használati megosztási megállapodás jöhet szóba. Ebben az esetben az ingatlan egyes részei külön-külön kerülnek használatra kijelölésre, például az egyik tulajdonos terület alsó, a másik a felső részét használhatja.

A földmérő által készített vázrajzot minden tulajdonosnak alá kell írnia, ezzel is hozzájárulva a megosztási megállapodás tartalmához. Ezeket a dokumentumokat az ügyvéd ellenjegyzi, és nem kerülnek bevezetésre az ingatlan-nyilvántartásba, csak a szerződés mellékleteként szolgálnak. A földhivatal is megőriz egy példányt, ami későbbi viták esetén hasznos lehet.

Mi történik, amikor a tulajdonostársak nem értenek egyet?

Ha a tulajdonostársak nem tudnak megegyezni a használati megosztásban, akkor végső esetben bírósági döntés szükséges. A területek kijelölése általában a tulajdoni hányadok alapján történik, de különleges esetekben – például eltérő értékű ingatlanrészek esetén – az érték szerinti megosztás is szóba jöhet.

A megosztási megállapodás korlátai és előnyei

Fontos tudni, hogy a használati megosztás nem érinti a tulajdoni hányadokat, csupán a használatot szabályozza. A megállapodás nem kerül bevezetésre az ingatlan-nyilvántartásba, tehát a tulajdonostársak jogilag nem válnak szét teljesen. Ez az eljárás előnyt jelenthet ingatlan adásvételeknél és banki kölcsönök esetén is.

A használati megosztás egy hatékony módja lehet az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanok használatának szabályozására, amikor a tulajdonostársak különböző igényei merülnek fel. Fontos azonban, hogy minden lépésnél az érintett felek egyetértése és jogi keretek közötti eljárás szükséges a sima és vitamentes folyamat érdekében.

Tapasztalt földmérő szakértőink segítenek Önnek a használati megosztás folyamatában, biztosítva a zökkenőmentes és hatékony megoldást. Keresse fel földmérő cégünket, és számíthat arra, hogy tapasztalt szakembereink mindenben a segítségére lesznek.