Változási vázrajz: A térképezés és ingatlan-nyilvántartás kulcs dokumentuma

2023. 11. 28.

A változási vázrajzok elengedhetetlen dokumentumok, hiszen központi szerepet töltenek be a földrészletek, épületek és ingatlanok térképezésében és nyilvántartásában. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan történik a változási vázrajzok készítése, milyen fontosabb elemekből állnak, és milyen szerepet töltenek be a földhivatali eljárásokban.

A változási vázrajz készítése és tartalma

A változási vázrajz fontos szerepet játszik az ingatlanokkal kapcsolatos földhivatali térképezési és ingatlan nyilvántartási változások rögzítésében. Ez az egyik legfontosabb dokumentum a földhivatali bejegyzések és a területi változások pontos rögzítéséhez. Elkészítését földmérő szakember által elvégzett terepi mérések előzik meg, amelyek során a földrészletek, épületek terepi adatait rögzítik.

Tartalmát tekintve a változási vázrajz két fő részből áll: egy földhivatali térképi kivágatból, amelyen a térképzendő változások vastag vonallal kiemelve szerepelnek. Valamint egy területkimutatási táblázatból, amely az ingatlan változás előtti és utáni paramétereit tartalmazza.

A változási vázrajz ára

A változási vázrajzok ára munkatípustól függően változik, a 100 ezer forinttól több százezer forintig terjedő, széles skálán mozog. Az árat számos tényező befolyásolhatja, mint például a terep adottságai, a növényzettel való borítottság, valamint a megrendelt munka összetettsége. Vegye fel szakértőinkkel a kapcsolatot, hogy pontos árajánlatot kaphasson.

A változási vázrajz záradékolása és érvényessége

Az elkészült vázrajzokat a földhivatalhoz nyújtják be, ahol a dokumentáció alapos vizsgálatát követően nyilvántartásba veszik és záradékkal látják el. Egy záradékolt vázrajz 1 évig érvényes, és későbbi felhasználáshoz újra záradékolásra van szükség.

Cégünk szolgáltatásai

Amennyiben Ön is változási vázrajz elkészítését tervezi, legyen szó akár egy kisebb családi ház térképezéséről vagy egy nagyobb terület felméréséről, forduljon bizalommal cégünkhöz. Szakértő csapatunk készséggel áll rendelkezésére az összetett térképezési és földmérési feladatok elvégzésében. Szolgáltatásaink magukban foglalják a precíz terepi méréseket, a részletes vázrajzok elkészítését, valamint a földhivatali eljárások teljes körű kezelését. Vállaljuk az egyedi igényeknek megfelelően szabott, pontos és megbízható munkavégzést, hogy az Ön ingatlanügyei zökkenőmentesen haladhassanak.

Ha további információra van szüksége vagy egyedi ajánlatot szeretne kérni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a megadott elérhetőségeinken. Szakértő csapatunk készséggel áll rendelkezésére, hogy segítsen eligazodni a változási vázrajzok világában és az Ön igényeinek leginkább megfelelő megoldást nyújtsa.