A helyszínrajz és a térképmásolat – mi a különbség?

2023. 12. 27.

A helyszínrajz és térképmásolatok fontos szerepet játszanak az építészetben és jogi folyamatokban egyaránt. De vajon mi a különbség köztük? A cikk célja, hogy megértesse, miért más a földhivatali térképmásolat és a földmérő által készített helyszínrajz.

A helyszínrajz fogalma

Ahhoz, hogy értelmezzük a különböző helyszínrajzok fogalmát nézzük egy általános 

megközelítést erre a fogalomra:

A “helyszínrajz” egy térkép vagy rajz, amely bemutatja egy adott terület vagy helyszín fizikai jellemzőit és elrendezését. Gyakran használják építészetben, mérnöki tervezésben, városrendezésben vagy akár a baleseti helyszínelés során is. A helyszínrajzok részletes információkat tartalmazhatnak az adott terület méreteiről, formájáról, az ott található épületekről, utakról, növényzetről, és más fontos jellemzőkről. Ezek a rajzok segítenek a tervezőknek, építészeknek, mérnököknek vagy akár a rendőrségnek is a helyszín jobb megértésében és az ott folytatandó munka vagy vizsgálat hatékonyabbá tételében.

A fenti meghatározásból is látszik, hogy a helyszínrajz mint fogalom számtalan szakmában megjelenik és valamely – a valóságban meglévő – tereptárgyat, építményt pillanatnyi helyzetet vagy megtörtént eseményt ábrázol. Korábbi helyszínrajzok “lekérése” irattárokból, közmű szolgáltatóktól valamint digitális archívumokból lehetséges. 

Mi a különbség a hivatalos helyszínrajz és a térképmásolat között? Alapvető különbség amíg az egyik hatóság/hivatal adja ki a másikat földmérő, földmérő cég készíti.

Mi tehát a térképmásolat?

A térképmásolatot valamely hivatal – jelen esetben földhivatal – díjfizetés ellenében adja ki melynek tartalmát hitelesíti, pecséttel ellátja. A térképmásolat a hiteles nyilvántartási adat – itt térkép – hiteles másolata. Ebből következik, hogy hivatalosan ezt csak a földhivataltól lehet beszerezni. Tartalmáért törvény szerint az állam helytáll. A hiteles térképmásolat tartalmazza a nyilvántartott földrészlet határokat, épületeket és építményeket. Tájolással és méretaránnyal rendelkezik

Hivatalos helyszínrajzra van szükségem – kihez forduljak?

Hivatalos helyszínrajzot az arra jogosult földmérő illetve földmérési cég készíthet. Melynek tartalmáért a készítő felelős. A helyszínrajz – a földhivatali térképen túl – tartalmaz minden olyan tereptárgyat amely jelkulccsal vagy vonalas elemmel ábrázolható. A rajz tájolással és méretaránnyal rendelkezik.

A hivatalos helyszínrajz tartalma és fajtái

A földmérő szakemberek a napi feladatokban a helyszínrajzot mint műszaki dokumentumot használják egy terület felmérésének a bemutatására. A felmérési ábrázolásban előfordulnak föld felszíni és felszíni alatti, például közművezetékek, nyomvonalak és tereptárgyak. Az egyszerűbb olvashatóság és értelmezés miatt egy általánosan elfogadott és alkalmazott jelkulcs rendszert használnak. A helyszínrajzok tartalma az egyszerű ábrázolásokon túl , bonyolult és összetett terepi formák ábrázolására is megjelenik. Azonban napjainkabn a körszerű és főleg – digitális – rendszerek alkalmazása következtében a papír alapú rajzok kezdenek a háttérbe szorulni. Helyüket egyre inkább a digitális felhőkben tárolt adatok és azok egyszerűbb megjelenítése veszi át.

Amennyiben Önnek hivatalos helyszínrajzra van szüksége, vagy további információra van szüksége, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot! Bízunk benne, hogy hamarosan segíthetünk Önnek a szükséges dokumentumok elkészítésében és a projektjei hatékony lebonyolításában.