A társasház alapítás menete és feltételei

A társasház alapítás menete és feltételei

Társasház alapításon gondolkodik, de nem biztos benne, hogyan kezdje el? Ebben a cikkben részletesen ismertetjük a társasház alapítás menetét, feltételeit, valamint a költségeit, hogy minél felkészültebben vághasson neki ennek a komplex feladatnak.

A társasház alapítás feltételei

Először is fontos tisztázni, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni egy társasház alapítás során, hiszen nem minden épület alkalmas arra, hogy társasház váljon belőle. Emellett bizonyos jogi feltételeknek is meg kell fellelni, így jogász és földmérő segítségére is szükségünk lesz a folyamatban. Az alábbiakban minden fontos információt megtalál.

 • Tulajdonos(ok) beleegyezése: Minden tulajdonosnak bele kell egyeznie a társasház alapításba, vagyis az ingatlan valamennyi tulajdonostársa (vagy az ingatlan egyszemélyi tulajdonosa) döntése szükséges.
 • Lakások/helyiségek száma: Az épületben legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakásnak, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségnek kell lennie  (vagy kialakíthatónak lennie).
 • Alapító okirat (földmérő és ügyvéd segítségével): Az alapító okiratban rögzíteni kell a külön tulajdonba kerülő lakásokat, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket, a tulajdoni hányadokat és a közös tulajdonban lévő részeket. Fontos még megjegyezni, hogy az olyan épületrész, amit nem határoztak meg külön tulajdonként, a tulajdonostársak közös tulajdonába kerül.
 • Ingatlan-nyilvántartás jogi rendezése: Feltétel, hogy az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett jogokat töröljék, vagy az érdekeltek megegyezzenek abban, hogy azok a társasházzá történő átalakítás után mely ingatlanokat fogják terhelni.
 • Egy helyrajzi szám: Társasházat csak egy helyrajzi számon nyilvántartott földrészleten lehet létrehozni.
 • Állandó jellegű épület: Csak állandó jellegű épületek alakíthatók társasházzá, amelyek legalább 12 m2 alapterülettel rendelkeznek és meghatározott szerkezetekkel (falazat, alapozás) rendelkeznek.
 •  

Visszahívást kérekblogba fekvő

Társasház alapítás lépésről lépésre

Miután meggyőződtünk arról, hogy az épület alkalmas arra, hogy társasház váljon belőle, és minden más feltétel is adott, az alábbi lépéseket kell végigjárni a társasház alapításhoz.

 • Döntés a társasház alapításáról: Első lépésként az ingatlan tulajdonosainak (vagy az ingatlan egyetlen tulajdonosának) döntenie kell a társasház alapításáról.
 • Alapító okirat  (és a hozzá szükséges vázrajz) elkészítése: A feltételeknél már említettük, hogy alapító okirat elkészítése szükséges, amely lehet közokirat vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat. Az alapító okiratot az ingatlan-nyilvántartásba kell bejegyezni, és az alapító okirat elkészítéséhez földmérő által készített vázrajz is szükséges. Az új társasházak esetében a teljes épület alaprajzát is el kell készíttetni a földmérővel, keresse szakértő csapatunkat bizalommal.
 • Vázrajz benyújtása a földhivatalba: Miután a földmérő csapatunk felmérte az épület egészét, majd elkészítette a vázrajzot és a kérelmet, ezeket be kell nyújtani a földhivatalba záradékolásra.
 • Földhivatal záradékol: Ha a földhivatal a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelőnek találja a dokumentációt, záradékolja a vázrajzot. 
 • Szándéknyilatkozat benyújtása a földhivatalba (csak új épület esetén): Ha új épületet alakítanak társasházzá, szándéknyilatkozatot kell benyújtani a földhivatalnak, mielőtt a végleges alapító okiratot beadnák. Szándéknyilatkozat hiányában a ház albetétekre osztása nem jegyezhető be a tulajdoni lapra.
 • Alapító okirat benyújtása a földhivatalba:  A záradékolt vázrajzzal együtt lehet az  alapító okiratot vagy annak módosítását és az esetlegesen szükséges hatósági bizonyítvánnyal együtt beadni a földhivatalba az ingatlan-nyilvántartási osztályra.
 • Társasházi törzslap létrehozása: Az ingatlan-nyilvántartásban létrejön a társasházi törzslap, amelyen szerepel az ingatlan adataival, tulajdoni részarányokkal és egyéb információkkal.
 • Társasház üzemeltetése: Miután a társasházat hivatalosan létrehozták, az alapítók kezdhetik az épület fenntartását és működtetését a társasház szabályzatának megfelelően.

Lehet-e családi házból társasház?

A válasz röviden igen, egy családi ház átalakulhat társasházzá, amennyiben megfelel a társasház alapításának jogi és műszaki feltételeinek, valamint a helyi jogszabályoknak és előírásoknak. Tehát ugyanazok a feltételek érvényesek, amiket fent már felsoroltunk, illetve az alapításnál is ugyanazokon a lépéseken kell végigmenni. 

A társasház alapítás költségei – mennyibe kerül?

Természetesen mint minden projektnél, itt is elmondható, hogy sok tényezőtől függ, mennyi az annyi. Ezért, ha pontos összegekről nem is tudunk beszélni, összeszedtük tételesen, hogy nagyjából milyen költségek merülhetnek fel. 

 • Jogi költségek: Ide tartozik az ügyvédi költség az alapító okirat elkészítéséhez és az esetleges jogi tanácsadásért.
 • Földmérő mérnök díjazása: A földmérő által készített vázrajz és egyéb dokumentáció elkészítésének költsége.
 • Ingatlan-nyilvántartási eljárás díja: Az alapító okirat és a vázrajz bejegyzésének díja a földhivatalban.
 • Új fogyasztási helyek és mérőórák kialakítási költségei. 


Mint ahogy azt Ön is láthatja, egy társasház alapítása összetett feladat, ahol elengedhetetlen a szakemberek bevonása. Földmérő cégünk – számos projekttel a háta mögött – a rendelkezésére áll, hogy hatékonyan segítsék Önt társasház alapításának folyamatában. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[Ingyenes e-book útmutató]

VÁRJ!

Hogyan növelheted (akár) milliókkal az ingatlanod értékét?

Kevés a megbízható földmérő?

Kerüld el a leggyakoribb hibákat és találd meg a legjobb földmérőt, aki garantáltan pontos munkát végez!

Ebben az útmutatóban megmutatom, hogyan válassz olyan földmérőt, akivel biztos lehetsz a pontos és megbízható eredményekben!

A profi földméréshez profi szakemberre van szükséged.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire kell figyelned a választás során.