Egy ingatlan két helyrajzi számon – mit tehetünk?

Egy ingatlan két helyrajzi számon – mit tehetünk?

Alapesetben egy önálló ingatlan, lakás egy helyrajzi számon szerepel az ingatlan nyilvántartásban, így szigorúan szakmai szempontok alapján valójában nem lehetséges, hogy egy ingatlan két helyrajzi számon legyen nyilvántartva. Ugyanakkor a gyakorlatban az megtörténhet, hogy egy olyan birtokot kerítenek körbe, vagy használják egyben, ami jogi valamint térképészeti szempontból több helyrajzi számot is felölel.

Ezeknek a helyzeteknek a megértése és kezelése kiemelten fontos, mivel az ilyen birtokok forgalmi értéke és beépíthetőségi százaléka is komolyan sérülhet. Emellett a hitelfelvételnél is nem várt akadályokba ütközhetünk. Ebben a blogposztban elmélyedünk ebben a témában, és részletesen kifejtjük, milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy megszüntessük ezt a problematikus helyzetet. 

 

Visszahívást kérekblogba fekvő

 

Telekösszevonás: 1+1=1

Ebben a helyzetben tulajdonképpen a két (vagy több) helyrajzi szám összevonására van szükségünk. Ilyenkor a telekösszevonás a megoldás, amit földmérő segítségével tudunk elvégezni. Egy korábbi blogposztunkban már ismertettük a folyamatot, de az ismétlés a tudás atyja: vegyük végig, hogy milyen lépésekből áll a telekösszevonás.

  1. Első lépésben érdemes az önkormányzathoz fordulni, hogy tájékozódjunk a helyi építési szabályzatról (HÉSZ), amelyet a település weboldalán is megtalálhatunk. Ha nincs elérhető helyi szabályzat, az Országos Építési Szabályzat (OTÉK) irányelvei irányadóak a telek rendezésével kapcsolatosan.
  2. A következő lépésben érdemes egy földmérő szakembert felkeresni, aki segít a telekösszevonási folyamatban. A földmérő elkészíti a telekösszevonási vázrajzot és segít a szükséges nyomtatványok kitöltésében. A kész dokumentumokat a helyi földhivatalhoz kell benyújtani. Cégünk készséggel áll rendelkezésére, több évtizedes szakmai múlttal a háta mögött.
  3. Ezután a földhivatal megvizsgálja a földmérő által készített dokumentumokat. Ha minden előírásnak megfelelnek, záradékolják a vázrajzot, és a földmérő átadja a záradékolt dokumentumokat a megrendelőnek. Ezután a telekalakítási eljárást személyesen, vagy ügyvéd közreműködésével lehet kezdeményezni a földhivatalnál.
  4. A telekalakítási kérelmet a területileg illetékes földhivatalhoz kell benyújtani a szükséges dokumentumokkal, ideértve az igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolását, a záradékolt változási vázrajzot és a telekalakítási dokumentációt. Az illetékes szakhatóság 15 napon belül elbírálja a telekalakítási kérelmet annak érdekében, hogy eldöntse, engedélyezhető-e a telekösszevonás. 
  5. Ha a szakhatóság jóváhagyja a kérelmet, akkor megkapja a telekalakítást engedélyező határozatot, amely egy évig érvényes a jogerőssé válástól számítva.
  6. Az érintetteknek, például a szomszédoknak, 15 napjuk van fellebbezni a határozat ellen.
  7. Miután az engedélyezés megtörtént, a földhivatal elvégez minden szükséges intézkedést a változások átvezetése érdekében az ingatlan-nyilvántartási térképen, és létrehozza az új helyrajzi számot. Ezt követően értesítik a tulajdonosokat a változásokról.

A telekösszevonás folyamata talán bonyolultnak tűnhet, de egy jó földmérő szakember nagyban egyszerűsíti a helyzetünket. A végeredmény pedig megszünteti a felesleges adminisztratív terheket és jogi zűrzavart. A végén, amikor már az új helyrajzi szám a kezünkben van, könnyebben kezelhetjük a birtokkal kapcsolatos ügyeket. Valamint a jogi helyzet is tisztázottá válik, ami hozzájárulhat a birtok értékének növekedéséhez.

Földmérő cégünk szakemberei mindvégig támogatják Önt a telekösszevonási folyamat minden szakaszában. Segítenek a szükséges dokumentumok elkészítésében és a hatósági eljárások lebonyolításában. Ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy a telke jogi szempontból is tiszta helyzettel rendelkezzen.

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[Ingyenes e-book útmutató]

VÁRJ!

Hogyan növelheted (akár) milliókkal az ingatlanod értékét?

Kevés a megbízható földmérő?

Kerüld el a leggyakoribb hibákat és találd meg a legjobb földmérőt, aki garantáltan pontos munkát végez!

Ebben az útmutatóban megmutatom, hogyan válassz olyan földmérőt, akivel biztos lehetsz a pontos és megbízható eredményekben!

A profi földméréshez profi szakemberre van szükséged.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire kell figyelned a választás során.