Két helyrajzi szám összevonása

Két helyrajzi szám összevonása

Két helyrajzi szám összevonása: a telekösszevonás szabályai

A telekegyesítés, vagy más néven telekösszevonás, egy olyan telekalakítási eljárás, amely akkor kerül alkalmazásra, ha több, önálló helyrajzi számmal rendelkező, egymással szomszédos telket szeretnénk egy helyrajzi szám alatt egyesíteni. Röviden fogalmazva: lényege két (vagy több) helyrajzi szám összevonása. Fontos megjegyezni a telekösszevonás szabályaival kapcsolatban, hogy csak azonos fekvésben lévő ingatlanokat lehet összevonni.

Telekösszevonás menete lépésről lépésre

A fejezet célja, hogy segítséget nyújtsunk a telekösszevonás menetének megértésében, átfogó képet adva az eljárás lépéseiről. Kérje bármikor szakértőink segítségét, ha további kérdései lennének, vagy telekalakítási eljárásra lenne szüksége.

  1. Tájékozódás. Az önkormányzat feladata, hogy tájékoztatást adjon a helyi építési szabályzatról (HÉSZ). A szabályzat megtalálható a település weboldalán letölthető formátumban. A HÉSZ hiányában az Országos Építési Szabályzatban (OTÉK) foglaltak a mérvadóak telek rendezéssel kapcsolatban.
  2. Földmérő felkeresése. Ezután következik a földhivatali adatszolgáltatás megrendelése, illetve a egyesítendő telkek helyszíni ellenőrző felmérése földmérő segítségével. A szakember elkészíti a telekösszevonási vázrajzot, és segít a szükséges nyomtatványok kitöltésében. Ezután az elkészült dokumentumokat a területileg illetékes földhivatalba kell benyújtani.
  3. Földhivatali vizsgálat és záradékolás. A földhivatal műszakilag megvizsgálja a földmérő által készített dokumentumokat. Ha megfelelnek az előírásoknak, és mindent rendben találnak, záradékolják a vázrajzot. A földmérő öt példányban átadja a záradékolt vázrajzot, valamint a telekalakítási dokumentációt a megrendelőnek. Ezután a telekalakítási eljárást személyesen, vagy ügyvéd közreműködésével lehet kezdeményezni a földhivatalnál.
  4. A szakhatóság elbírálja a telekalakítást. Az illetékes földhivatalnak formanyomtatványon kell benyújtani a kérelmet a telekalakítási engedélyezési eljáráshoz. Ezután a szakhatóság 15 nap alatt elbírálja, hogy engedélyezhető-e a telekalakítás. A benyújtandó dokumentumok közé tartozik az igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolása, a záradékolt változási vázrajz, valamint a telekalakítási dokumentáció.
  5. A földhivatal engedélyez. Ezt követően megkapjuk a telekalakítást engedélyező határozatot, ami a jogerőssé válásától számított egy évig érvényes. A a telekalakítási eljárás során 60 nap az ügyintézési idő a teljes eljárásra.
  6. Fellebbezési idő kivárása. Az érintetteknek (szomszédoknak) 15 nap jogvesztő határidő áll rendelkezésre a fellebbezésre.
  7. A földhivatal átvezeti a változást. Végül a földhivatal átrajzolja az ingatlan-nyilvántartási térképet, és létrehozza a a tulajdoni lapon az új helyrajzi számot. Ha ez megtörtént, akkor a tulajdonos(oka)t határozatban értesíti. Az ügyintézés határideje itt is 30 nap, at egyesített eljárásban pedig csak 15 nap.

 

Visszahívást kérekblogba fekvő

 

Telekösszevonás ár – mik a költségek?

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy jelenleg milyen költségek merülhetnek fel a telekalakítási eljárás során, de erről érdemes mindig az aktuális rendeletből tájékozódni. Az eljárás során felmerülő díjakat a 166/2009. (XII. 9.) FVM rendelet tartalmazza, amely elérhető az alábbi linken.

Jelenleg megfizetendő díjak:

  • Igazgatási szolgáltatási díj – érintett földrészletenként 12.000 Ft
  • Ingatlan nyilvántartási díj – érintett földrészletenként 6.600 Ft

Az igazgatási szolgáltatási és ingatlan nyilvántartási díjakon kívül a földmérési munkálatoknak is van költsége. Ne feledje, hogy minden telekkösszevonási projekt egyedi, és az árak és költségek projekt-specifikusak lehetnek. A pontos költségek meghatározásához érdemes közvetlenül felvenni a kapcsolatot egy földmérő céggel, szakemberrel, akik részletes árajánlatot tudnak adni a konkrét projekt alapján.

Kérjen ajánlatot cégünktől még ma, és kezdje el a telekösszevonást hatékonyan, tapasztalt csapatunkra bízva!

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[Ingyenes útmutató]

HOGYAN VÁLASSZ MEGBÍZHATÓ FÖLDMÉRŐT 7 LÉPÉSBEN?

Kevés a megbízható földmérő?

Kerüld el a leggyakoribb hibákat és találd meg a legjobb földmérőt, aki garantáltan pontos munkát végez!

Ebben az útmutatóban megmutatom, hogyan válassz olyan földmérőt, amivel biztos lehetsz a pontos és megbízható eredményekben!

A profi földméréshez profi szakemberre van szükséged.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire kell figyelned a választás során.