Két helyrajzi szám összevonása: a telekösszevonás szabályai

telekösszevonás

A telekegyesítés, vagy más néven telekösszevonás, egy olyan telekalakítási eljárás, amely akkor kerül alkalmazásra, ha több, önálló helyrajzi számmal rendelkező, egymással szomszédos telket szeretnénk egy helyrajzi szám alatt egyesíteni. Röviden fogalmazva: lényege két (vagy több) helyrajzi szám összevonása. Fontos megjegyezni a telekösszevonás szabályaival kapcsolatban, hogy csak azonos fekvésben lévő ingatlanokat lehet összevonni.

Telekösszevonás menete lépésről lépésre

A fejezet célja, hogy segítséget nyújtsunk a telekösszevonás menetének megértésében, átfogó képet adva az eljárás lépéseiről. Kérje bármikor szakértőink segítségét, ha további kérdései lennének, vagy telekalakítási eljárásra lenne szüksége.

  1. Tájékozódás. Az önkormányzat feladata, hogy tájékoztatást adjon a helyi építési szabályzatról (HÉSZ). A szabályzat megtalálható a település weboldalán letölthető formátumban. A HÉSZ hiányában az Országos Építési Szabályzatban (OTÉK) foglaltak a mérvadóak telek rendezéssel kapcsolatban.
  2. Földmérő felkeresése. Ezután következik a földhivatali adatszolgáltatás megrendelése, illetve a egyesítendő telkek helyszíni ellenőrző felmérése földmérő segítségével. A szakember elkészíti a telekösszevonási vázrajzot, és segít a szükséges nyomtatványok kitöltésében. Ezután az elkészült dokumentumokat a területileg illetékes földhivatalba kell benyújtani.
  3. Földhivatali vizsgálat és záradékolás. A földhivatal műszakilag megvizsgálja a földmérő által készített dokumentumokat. Ha megfelelnek az előírásoknak, és mindent rendben találnak, záradékolják a vázrajzot. A földmérő öt példányban átadja a záradékolt vázrajzot, valamint a telekalakítási dokumentációt a megrendelőnek. Ezután a telekalakítási eljárást személyesen, vagy ügyvéd közreműködésével lehet kezdeményezni a földhivatalnál.
  4. A szakhatóság elbírálja a telekalakítást. Az illetékes földhivatalnak formanyomtatványon kell benyújtani a kérelmet a telekalakítási engedélyezési eljáráshoz. Ezután a szakhatóság 15 nap alatt elbírálja, hogy engedélyezhető-e a telekalakítás. A benyújtandó dokumentumok közé tartozik az igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolása, a záradékolt változási vázrajz, valamint a telekalakítási dokumentáció.
  5. A földhivatal engedélyez. Ezt követően megkapjuk a telekalakítást engedélyező határozatot, ami a jogerőssé válásától számított egy évig érvényes. A a telekalakítási eljárás során 60 nap az ügyintézési idő a teljes eljárásra.
  6. Fellebbezési idő kivárása. Az érintetteknek (szomszédoknak) 15 nap jogvesztő határidő áll rendelkezésre a fellebbezésre.
  7. A földhivatal átvezeti a változást. Végül a földhivatal átrajzolja az ingatlan-nyilvántartási térképet, és létrehozza a a tulajdoni lapon az új helyrajzi számot. Ha ez megtörtént, akkor a tulajdonos(oka)t határozatban értesíti. Az ügyintézés határideje itt is 30 nap, at egyesített eljárásban pedig csak 15 nap.

Telekösszevonás ár – mik a költségek?

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy jelenleg milyen költségek merülhetnek fel a telekalakítási eljárás során, de erről érdemes mindig az aktuális rendeletből tájékozódni. Az eljárás során felmerülő díjakat a 166/2009. (XII. 9.) FVM rendelet tartalmazza, amely elérhető az alábbi linken.

Jelenleg megfizetendő díjak:

  • Igazgatási szolgáltatási díj – érintett földrészletenként 12.000 Ft
  • Ingatlan nyilvántartási díj – érintett földrészletenként 6.600 Ft

Az igazgatási szolgáltatási és ingatlan nyilvántartási díjakon kívül a földmérési munkálatoknak is van költsége. Ne feledje, hogy minden telekkösszevonási projekt egyedi, és az árak és költségek projekt-specifikusak lehetnek. A pontos költségek meghatározásához érdemes közvetlenül felvenni a kapcsolatot egy földmérő céggel, szakemberrel, akik részletes árajánlatot tudnak adni a konkrét projekt alapján.

Kérjen ajánlatot cégünktől még ma, és kezdje el a telekösszevonást hatékonyan, tapasztalt csapatunkra bízva!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek