Telekhatár és épület-alap kitűzés

Telekhatár és épület-alap kitűzés

Telekhatár és épület-alap kitűzés kisokos

Egy építkezés során az új épület kitűzése elengedhetetlen lépés annak érdekében, hogy a végeredmény pontosan megfeleljen az építési terveknek. Telekhatár kitűzésre pedig abban az esetben van szükség, ha telekhatár ingatlan-nyilvántartási térképen szereplő töréspontjait kell megjelölni a helyszínen, például új kerítés építésekor.  Emelett ajánlott telekvásárlás előtt is földmérő segítségét kérni a telekhatárok kitűzéséhez, ez sok későbbi, kellemetlen vitát előzhet meg. Cikkünkben összegyűjtöttük az összes fontos információt, amit ezekkel a munkálatokkal kapcsolatban tudnia kell.

Ki végezheti el a kitűzést? 

A kitűzési munkálatot csak olyan földmérő végezheti el, aki rendelkezik ingatlanrendező minősítéssel. A kitűzés a telek tulajdonosának vagy kezelőjének megrendelésére történik. Fontos megjegyezni, hogy a földmérő a telekhatár kitűzésekor csak az ingatlan-nyilvántartási térképen szereplő határt tűzheti ki, egyébként pedig változási vázrajzon ábrázolja az eltéréseket.

Az épület alap kitűzés lépései

Az építési munkák általában tereprendezéssel kezdődnek, így először ki kell tűzni a földmunka határvonalát. Ezután az alaptestek kitűzése következik. Végül pedig a falak és egyéb szerkezeti elemek pontos helyének meghatározásával folytatódik. A folyamat lépésről lépésre:

A legfrissebb kiviteli tervek átadása: Az építéshez szükséges legfrissebb tervek átadása a földmérőnek, hogy azok alapján megtervezhesse a kitűzési alappont hálózatot.

Kitűzési alappontok meghatározása: A földmérő megtervezi a kitűzési alappont hálózatot a kapott tervek alapján.

Kitűzés elvégzése: Az előre egyeztetett időpontban a földmérő elvégzi a szükséges kitűzést a terepen. A kitűzött pontokat a talaj viszonyoknak megfelelően fakaróval, festéssel vagy szeggel jelölik meg. Speciális esetekben ún.. “zsinórpadra” jelöli fel a főbb kitűzési pontokat, elemeket.

Dokumentáció elkészítése és átadása: A kitűzés után elkészítik és átadják a szükséges dokumentációt (helyszínrajzot), amely tartalmazza a kitűzött pontok koordinátáit és más, a kivitelezéshez fontos, releváns információkat.

 

Visszahívást kérekblogba fekvő

 

Mire van szükség a megrendelőtől?

Az épület kitűzési tervére, vagy ha ilyen nem készült, akkor alkalmas lehet bármilyen más CAD formátumú terv is. Ez esetben célszerű megadni a tervező elérhetőségeit a földmérő számára, hogy felvehessék vele a kapcsolatot és egyeztetni tudjanak a részletekről.

A telekhatár kitűzés lépései

A telekhatár kitűzése vagy telekhatár kimérés folyamata általában a következő lépésekből áll:

Szükséges adatok beszerzése: A telekhatár kitűzéshez szükség lesz az ingatlan helyrajzi számára. Ez a számot át kell adnia a földmérőnek, hogy meg tudják rendelni a szükséges adatszolgáltatást a területileg illetékes földhivataltól. A földhivatal szolgáltatja az ingatlan adatait a kitűzéshez.

Telekhatár kitűzése: A földmérő szakember a helyszínen fakaróval, festékkel vagy akár HILTI szögekkel jelöli meg a telekhatár pontjait. A kitűzött pontok segítségével láthatóvá válnak a telekhatárok a területen. Ha a kitűzött pontok és a helyszínen lévő kerítések között eltérés tapasztalható a megengedett hibahatáron túl, a kerítések is felmérésre kerülnek.

Dokumentáció elkészítése és átadása: A földmérő szakember elkészíti a kitűzési vázrajzot, amely tartalmazza a telekhatárok helyét és az esetleges eltéréseket. Ha szükséges, a vázrajz tartalmazhatja a felmért helyszíni állapotot és a területkimutatást az eltérésekkel. A dokumentációt a megrendelő mellett az a területileg illetékes földhivatalhoz is be kell nyújtani.

Mikor nem végezhető el a telekhatár kitűzés?

A telekhatár kitűzés során a földmérő csak az ingatlan-nyilvántartási térkép szerinti határt tűzheti ki, ha a tulajdonosok ettől eltérnének, akkor telekalakítási vázrajzra van szükség, ami szintén a földmérő tud elkészíteni.

Nem végezhető kitűzés (vagy telekalakítás) akkor sem, ha folyamatban van az ingatlan határát vagy területét érintő per. Erről a tulajdonosnak írásban is nyilatkoznia kell, illetve arról is, ha volt ilyen per, de az már jogerősen lezárult. A földmérő sosem térhet el a bíróság által megállapított telekhatártól.

Láthatjuk, hogy a kitűzési munkálatok gondos tervezést, precíz végrehajtást és dokumentációt igényelnek, így hozzájárulva a zökkenőmentes építkezéshez és a későbbi viták elkerüléséhez. Kérjen segítséget szakértőinktől, hogy probléma nélkül valósíthassa meg terveit!

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[Ingyenes útmutató]

HOGYAN VÁLASSZ MEGBÍZHATÓ FÖLDMÉRŐT 7 LÉPÉSBEN?

Kevés a megbízható földmérő?

Kerüld el a leggyakoribb hibákat és találd meg a legjobb földmérőt, aki garantáltan pontos munkát végez!

Ebben az útmutatóban megmutatom, hogyan válassz olyan földmérőt, amivel biztos lehetsz a pontos és megbízható eredményekben!

A profi földméréshez profi szakemberre van szükséged.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire kell figyelned a választás során.