Társasházi alaprajz készítése és módosítása: Fontos tudnivalók

Társasházi alaprajz készítése és módosítása: Fontos tudnivalók

Társasházi alaprajz készítése és módosítása: Fontos tudnivalók és a folyamat lépésről lépésre

A társasházi alapító okirat módosításához szükséges földhivatali átvezetés egyik kiemelten fontos eleme a helyszíni alaprajz (társasház felmérés) és az abból szerkesztett vázrajz elkészítése. Ez a digitális alaprajz a társasházi alapító okirat földhivatali műszaki melléklete, és elengedhetetlen az ingatlan-nyilvántartási átvezetés sikeres lebonyolításához. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy miért fontos a társasházi alaprajz, hogyan készítik el, és mik a folyamat lépései.

Miért fontos a társasházi alaprajz? 

A társasházi alaprajz az ingatlan méreteinek és tulajdoni különvagyonának meghatározásában játszik alapvető szerepet. A földhivatal csak olyan alaprajzot fogad el, amely megfelel a 8/2018 AM rendelet előírásainak és pontosan tükrözi az épület valós méreteit és struktúráját. Ennek alapján kerül rögzítésre az ingatlan a nyilvántartásban, és ez határozza meg a tulajdoni lap erre vonatkozó tartalmát.

Hogyan készül el a társasházi alaprajz?

A társasházi alaprajz elkészítése összetett folyamat, amely szoros együttműködést igényel a földmérő, az épület tulajdonosai és a jogi szakember között. A vázrajz elkészítésének folyamata a következő lépésekből áll:

 1. Földhivatali adatszolgáltatás megrendelése: Első lépésként a szükséges földhivatali adatokat kell beszerezni, amelyek alapján a társasházi alaprajz készülhet.
 2. Egyeztetés a földmérővel: Ezután történik a földmérővel történő egyeztetés, ahol felmérik a rendelkezésre álló adatokat. Attól függően, hogy milyen adatok állnak rendelkezésre, három eset fordulhat elő:
  1. Ha a tervrajzok digitális, vektoros formátumban állnak rendelkezésre, akkor átalakítják őket a földhivatal követelményei szerint.
  2. Ha csak papír alapon szkennelt tervrajzok állnak rendelkezésre, akkor újra megszerkesztik és elkészítik a digitális alaprajzot az adatokból.
  3. Ha egyáltalán nincs rendelkezésre alaprajz, akkor felmérik az épületet és a mérési eredményekből elkészítik a digitális alaprajzot.
 3. Érintett lakások helyszíni felmérése: A földmérő lézeres távmérő vagy sepeciális lézerszkenner segítségével felméri az ingatlanban található összes helyiséget, és pontos méreteket rögzít.
 4. Digitális alaprajzok elkészítése: A felmért adatok alapján a földmérő digitális (vektoros) alaprajzokat készít, amelyek megfelelnek a földhivatali előírásoknak. Ez tartalmazza a helyiségek pontos területi méreteit.
 5. Változási vázrajzok és műszaki dokumentáció elkészítése: A változási vázrajzok műszaki paraméterei alapján elkészülnek az alapító okirat szöveges részei és a szükséges földhivatali műszaki dokumentáció.
 6. Földhivatali leadás és záradékoltatás: A teljes dokumentációt záradékolásra (nyilvántartásba vételre) adják be a földhivatalba.
 7. Megtörténik az átvezetés: A földhivatal ellenőrzi és záradékolja a vázrajzokat. Ezután az ügyvéd a záradékolt vázrajzokat a társasházi alapító okirattal együtt benyújtja a földhivatal ingatlan-nyilvántartási osztályához átvezetés céljából.

Mit kell figyelembe venni a társasházi alaprajz készítése során?

 • A pontos és megbízható adatok alapján történő felmérés elengedhetetlen a megfelelő vázrajz elkészítéséhez. Meglévő rajzok feldolgozása esetében is kiemelten fontos a kapott méretek helyszíni ellenőrző mérése!
 • A társasházi alaprajz és az alapító okirat tartalmának egyezőségét szigorúan ellenőrizni kell, mert az ingatlan-nyilvántartási átvezetés sikertelenségét okozhatja az eltérés.
 • A változási vázrajz elkészítésekor figyelembe kell venni a jogi szempontokat, és az ügyvéd szakértelme is elengedhetetlen a megfelelő dokumentáció elkészítéséhez.

Összegzés 

A társasházi alaprajz elengedhetetlen része az alapító okiratnak és későbbi módosításának, valamint nélkülözhetetlen az új társasházak alapítása során is. A pontos és megfelelően elkészített vázrajzok biztosítják az ingatlan-nyilvántartási átvezetés sikeres lebonyolítását. A földmérő és a jogi szakember szoros együttműködése biztosítja, hogy a vázrajzok megfeleljenek az előírásoknak és a jogi szempontoknak.

Amennyiben segítségre van szüksége a társasházi alaprajz elkészítésében vagy módosításában, forduljon hozzánk bizalommal. Irodánk szakértői több éves tapasztalattal állnak rendelkezésére, hogy segítsenek Önnek a sikeres ingatlan-nyilvántartási átvezetésben és az alapító okirat elkészítésében.

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük