Az osztatlan közös tulajdon telekmegosztása: A használati megosztás jelentése

Osztatlan-kozos-tulajdon-hasznalati-megosztas

Tartalomjegyzék

Amikor egy telek több tulajdonostárs tulajdonában van, gyakran előfordulhat, hogy az egyes tulajdonosok különböző módon szeretnék használni a területet. Ebben az esetben jön képbe a használati megosztás: egy olyan jogi eljárás, amely lehetővé teszi az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanok felosztását a használat vagy tulajdoni hányad szerint.

A használati megosztás folyamata

A használati megosztás első lépése a földmérő által készített használati megosztási vázrajz elkészítése. Ebben a dokumentumban kerülnek rögzítésre azok a területi adatok, amelyek alapján az ingatlan használata kijelölt részekre oszlik. Fontos, hogy minden tulajdonostárs egyetértésével történjen a megosztás, mivel ha erre nincs megegyezés, az ingatlan minden része közös marad.

Tehát  a folyamat kezdete egy földmérő cég felkeresése. A földmérő a település nevének és a helyrajzi számnak ismeretében készíti el a szükséges dokumentációt. Ezt követően a helyszíni felmérés történik, majd a vázrajz és a műszaki dokumentáció elkészítése következik. A földhivatal ezután hitelesíti a dokumentumokat, és a megrendelő ügyvédje elkészíti a használati megosztáshoz szükséges okiratot.

A használati megosztás szabályai

Amennyiben a telek a hatályos építésügyi szabályok és rendeletek (HÉSZ) szerint megosztható, hagyományos telekalakításról van szó. Ellenkező esetben, ha a földrészlet nem osztható meg, akkor a használati megosztási megállapodás jöhet szóba. Ebben az esetben az ingatlan egyes részei külön-külön kerülnek használatra kijelölésre, például az egyik tulajdonos terület alsó, a másik a felső részét használhatja.

A földmérő által készített vázrajzot minden tulajdonosnak alá kell írnia, ezzel is hozzájárulva a megosztási megállapodás tartalmához. Ezeket a dokumentumokat az ügyvéd ellenjegyzi, és nem kerülnek bevezetésre az ingatlan-nyilvántartásba, csak a szerződés mellékleteként szolgálnak. A földhivatal is megőriz egy példányt, ami későbbi viták esetén hasznos lehet.

Mi történik, amikor a tulajdonostársak nem értenek egyet?

Ha a tulajdonostársak nem tudnak megegyezni a használati megosztásban, akkor végső esetben bírósági döntés szükséges. A területek kijelölése általában a tulajdoni hányadok alapján történik, de különleges esetekben – például eltérő értékű ingatlanrészek esetén – az érték szerinti megosztás is szóba jöhet.

A megosztási megállapodás korlátai és előnyei

Fontos tudni, hogy a használati megosztás nem érinti a tulajdoni hányadokat, csupán a használatot szabályozza. A megállapodás nem kerül bevezetésre az ingatlan-nyilvántartásba, tehát a tulajdonostársak jogilag nem válnak szét teljesen. Ez az eljárás előnyt jelenthet ingatlan adásvételeknél és banki kölcsönök esetén is.

A használati megosztás egy hatékony módja lehet az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanok használatának szabályozására, amikor a tulajdonostársak különböző igényei merülnek fel. Fontos azonban, hogy minden lépésnél az érintett felek egyetértése és jogi keretek közötti eljárás szükséges a sima és vitamentes folyamat érdekében.

Tapasztalt földmérő szakértőink segítenek Önnek a használati megosztás folyamatában, biztosítva a zökkenőmentes és hatékony megoldást. Keresse fel földmérő cégünket, és számíthat arra, hogy tapasztalt szakembereink mindenben a segítségére lesznek.

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és a geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezeket olvastad már?

Tulajdoni lap2

Tulajdoni lap

Tulajdoni lap jelentése és fontosabb részei Mi a tulajdoni lap? A tulajdoni lap egy hivatalos okirat, amely rögzíti az ingatlanokkal kapcsolatos alapvető információkat, mint például

Tovább olvasom »
Hatósági bizonyítvány

Hatósági bizonyítvány

Hatósági bizonyítvány beszerzésének lépései Mit nevezünk hatósági bizonyítványnak építésügyi szempontból? Az úgynevezett hatósági bizonyítvány tulajdonképpen egy más néven használatba vételi engedély, amely különösen 300 négyzetméter

Tovább olvasom »