Lézerszkennelés az építészetben

Lézerszkennelés az építészetben

Részletes felmérés az építészeknek

Az építészetben gyakran adódik olyan feladat, hogy egy meglévő építményt kell átalakítani, vagy ahhoz hozzáépíteni. Ilyenkor szokás elővenni a régi kiviteli terveket – ha még megvannak egyáltalán, de még azok megléte sem biztosíték arra, hogy pontosan annak megfelelően épült fel az épület.

Nincs más lehetőség: mérni kell!

Lézerszknner pince

Azonban a mérőszalag és a vízmérték ehhez a feladathoz kevés. Hiába méricskélünk jobbra-balra, fel s alá, egy derékszögtől való eltérés kimutatása is lehetetlen feladat elé állíthatja a szakembert.
Ezért modern, precíz, digitális technika alkalmazására van szükség.

Persze a geodéziában már évtizedek óta léteznek olyan mérőműszerek (mérőállomások) amelyek hellyel-közzel alkalmasak ilyen mérések elvégzésére, azonban azok beltéri használata roppant körülményes és gazdaságtalan. Nem beszélve az emberi tényezőről, hogy csak azt mérjük meg vele, amit észreveszünk.

 

Visszahívást kérekblogba fekvő

 

Szükség van tehát egy olyan eszközre, amit pont erre a feladatra találtak ki: a lézerszkennerre.

A lézerszkenner tulajdonképpen egy speciális mérőállomás. Három lábon áll, mint a geodéziai műszerek általában, de nincs rajta távcső. Helyére egy speciális, gyorsan forgó tükörrendszer került, ami a tér minden irányában képes letapogatni a környezetét és néhány perc alatt több millió pontból álló pontfelhővé alakítani azt. „Nekünk csak annyi a dolgunk”, hogy helyiségről helyiségre végig vigyük az épületben. Ügyelve arra, hogy a mérési pontok között kellő átfedés legyen, hogy a beépített mesterséges intelligencia össze tudja illeszteni a különböző részeket. Ezzel a módszerrel kívül-belül, pincétől a padlásig néhány milliméteres pontossággal minden felület leképezhető (szükség szerint valósághű színekkel).

Ennél pontosabb, gyorsabb és megbízhatóbb felmérési módszer jelenleg nem létezik, mint a lézerszkenner!

Lézerszkenner pinc2

Az így kapott pontfelhő használatára számos lehetőség van: az egyszerű méretek levételén át, CAD alapú számítógépes tervezés támogatásán túl 3D virtuális térmodellt is építhetünk belőle, ami akár 3D nyomtatás alapját is képezheti.

Hol ajánljuk a lézerszkennelést?

Mindenhol, ahol követelmény az építészeti pontosság. A különböző szerkezeti torzulások kimutatása, vagy belsőépítészeti tervezés során -de leginkább ott-, ahol szorít az időkeret. Mert egy négyszintes 16 lakásos társasház teljes felmérése sem több mint 8 óra!

A lézerszkennelés legnagyobb előnyének mégis azt tartom, hogy elég egyszer megjelenni a helyszínen, utána virtuálisan bárhol bármikor megjeleníthetjük a laptopon, a tableten, az irodában.

 

Kérlek ajánld másoknak:

Picture of Kanizsai Tamás

Kanizsai Tamás

CEO
Kanizsai Tamás, a T-Survey Kft. alapítója és tulajdonosa vagyok.

Pályafutásom során közel három évtizede foglalkozom geodéziával és geodéziai célú térképek készítésével.

Cégünk, a T-Survey Kft., korszerű, precíziós geodéziai megoldásokra specializálódott, melyeket lézerszkennelési technikákkal, geodéziai robottechnológiával és piacvezető mederfelmérő rendszerekkel valósítunk meg.

Hiszünk abban, hogy fontos a geodézia szerteágazó rendszerének megismertetése , valamint az általunk nyújtott szolgáltatások és mérnöki megoldások bemutatása partnereink és a szakma iránt érdeklődők számára.

Célunk, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, és bemutassuk, hogyan alkalmazzuk tudásunkat az élet számos területén.

Az ingatlanvásárlás, építkezés és tervezés területei számtalan rejtett kihívást rejtenek, amelyek előre nem mindig láthatóak, különösen azok számára, akik nem foglalkoznak nap mint nap ezen területekkel.

Szakmai cikkeinkkel célunk, hogy partnereink mélyebb betekintést nyerjenek a geodéziai szempontok fontosságába. Legyen szó tervezésről, ingatlanvásárlásról, tervezési - kivitelezési folyamatokról, vagy akár a földhivatali és földügyi eljárásokról.

Cikkeink segítségével tisztázni kívánjuk azokat a gyakran bonyolultnak tűnő folyamatokat, amelyekkel ingatlanprojektjeik során találkozhatnak. Így biztosítva, hogy önállóan is tájékozott döntéseket hozhassanak.

Köszönöm, hogy időt szán ránk!

Remélem, hogy a T-Survey Kft. tevékenysége és elkötelezettségünk a geodézia iránt értékes betekintést nyújt Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[Ingyenes útmutató]

HOGYAN VÁLASSZ MEGBÍZHATÓ FÖLDMÉRŐT 7 LÉPÉSBEN?

Kevés a megbízható földmérő?

Kerüld el a leggyakoribb hibákat és találd meg a legjobb földmérőt, aki garantáltan pontos munkát végez!

Ebben az útmutatóban megmutatom, hogyan válassz olyan földmérőt, amivel biztos lehetsz a pontos és megbízható eredményekben!

A profi földméréshez profi szakemberre van szükséged.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire kell figyelned a választás során.